– Jag skulle kunna låna ut hur mycket som helst, beroende på hur mycket pengar jag har själv, säger Elin Assarsson-Lod, 26 år från Stockholm.
– Jag skulle kunna låna ut hur mycket som helst, beroende på hur mycket pengar jag har själv, säger Elin Assarsson-Lod, 26 år från Stockholm.

Hälften vill inte låna ut pengar till kompisar. Tycker att det slarvas med återbetalning. Privatekonom ger rätt: "Var försiktig med att låna ut till vänner".

58 procent av svenskarna försöker undvika att låna ut pengar till vänner, enligt en ny undersökning. Och var tredje lånar inte ut något över 100 kronor. Anledning är att de tillfrågade anser att kompisarna är dåliga på att betala tillbaka.
– Ett vanligt problem är att man lovar sådant man inte kan hålla, som att betala tillbaka om någon vecka. Det är inte bra. Det är mycket bättre att ta till i extrakant åt andra hållet, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobanken.

Enligt henne är det bäst att undvika att låna ut pengar till vänner eftersom det kan leda till irritation och bråk. Hon tycker också det är svårt att säga ett belopp som är okej.
– Jag tycker det är upp till var och en, men var försiktig med att låna ut till vänner. Ta det alltid skriftligt, om du inte lika gärna kan se det som en gåva, säger hon.

De allra minsta summorna, som glass- och lunchpengar, tycker hon är mer okej. Men det finns lösningar för de som har svårt att minnas sina skulder.
– Vi har själva upplevt problemet när man inte har kontanter på sig och ska dela på en lunch och vill lösa det på smidigast sätt, säger Oskar Bjursten, vd för Payson. Med deras nya Iphoneapp Payd kan du föra över pengar direkt till dina Facebook-vänner i mobilen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset