Biltull i Oslo. Arkivbild från tidigare i sommar, då taxorna var något lägre än nu.
Biltull i Oslo. Arkivbild från tidigare i sommar, då taxorna var något lägre än nu.

Vad sägs om en biltull på 170 kronor per passage, eller för tyngre fordon till och med 500 kronor? I kampen mot smutsig luft lutar nu Oslo åt chockhöjda "nödtullar" för bilarna.

Redan i vinter kan den högsta taxan bli 160 norska kronor per vanlig bensin- eller dieselbil, och 480 kronor (motsvarande 500 svenska kronor) för fordon som väger över 3,5 ton. Det blir i så fall dock en "nödtaxa" som bara ska tas till om luften är riktigt smutsig.

– Vi hoppas det inte blir nödvändigt. Men vi kan inte ha det så i vår stad att folk måste hålla sig inomhus på grund av luftföroreningar, säger Lan Marie Berg, miljöansvarigt kommunalråd i den norska huvudstaden, till NRK.

Även elbilar

Den gångna vintern förekom det enligt NRK vid fyra tillfällen att luftföroreningarna klassades som höga.

Nollutsläppsbilar får åka gratis ett tag till. Men norska medier har rapporterat att även de i Norge så populära elbilarna kan tvingas börja betala. Den taxan blir avsevärt beskedligare, tio kronor, och införs i så fall först en bit in på nästa år.

Då höjs också de vanliga taxorna för fossilbilar i Oslo, som än så länge är 33 respektive 99 kronor per inpassage för lätta och tunga fordon.

Även Bergen har beslutat om en "nödtaxa", upp till 225 kronor för att köra in med personbil.

185 döda per år

I London beräknas smutsig luft döda tiotals invånare varje dag. I Norden är siffrorna avsevärt mindre, men Oslo ser det ändå som ett jätteproblem.

– Folkehelseinstituttet presenterade nyligen en studie som visar att 185 personer dör för tidigt varje år i Oslo till följd av höga luftföroreningar, säger Berg, som representerar MDG, det norska miljöpartiet.

Biltullarna i Göteborg och Stockholm ligger för närvarande som högst på 22 respektive 35 kronor per passage. Det finns inga undantag för miljöbilar.

I London betalar man 11,50 pund (130 kronor) per dag – men avgasfria bilar kör gratis.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset