Kanottalangen Linnea Stensils slutade sjua i OS-debuten och visade att framtiden kan bli gyllene.Nu stannar hon kvar i Rio för att heja fram klubbkompisen Petter Menning i hans medaljjakt.– Det vill jag inte missa. Det vore jättekul för Sverige med en guldmedalj, sade hon.

Linnea Stensils är klubbkamrat med guldhoppet Petter Menning i Vaxholm utanför Stockholm, och att ha honom som träningskamrat är en av förklaringarna bakom 22-åringens överraskande sjundeplats på K1 200 meter i Rio.

– Jag har kört väldigt mycket med Petter och Erik (Sandbacka, landslagskanotist som inte är med i OS) i Vaxholm. Det är superstort att ha så många kanotister hemma i samma klubb och bli sparrad. Erik har hjälpt mig jättemycket med starter och varit med och pushat jättemycket.

– Petter kom till Rio i går kväll och var här i morse och önskade mig lycka till. Han känns väldigt lugn och stabil och har kört superbra på träning, berättade Stensils efter OS-finalen.

Menning börjar sin guldjakt på fredag.

Tokyo målet

Linnea Stensils är framtidslöftet som har OS i Tokyo 2020 som stort medaljmål. Att hon skulle ta sig till en OS-final redan nu var en stor överraskning och första gången hon nådde så långt på världsnivå.

Vaxholmskanotisten var aldrig riktigt med i någon medaljkamp i finalen, utan slutade näst sist – 1,4 sekunder efter superstjärnan Lisa Carrington, Nya Zeeland, 27-åringen som hade fyra raka VM-segrar och nu tog andra raka OS-guldet.

Martia Walczykiewicz, Polen, tog silvret och till bronsmedaljören Inna Osipenko-Rodomska, Azerbajdzjan, skiljde knappt nio tiondelar.

– Jag är väldigt nöjd med starten och mitten av loppet, jag hängde på Sarah Guyot (femma) på banan bredvid hela loppet. På slutet kände jag att jag var väldigt stum och att det var svårt att göra någonting. Men tidigare år har jag blivit stum ännu tidigare, så jag känner att jag verkligen har utvecklats, sade Stensils.

Kungligt stöd

Hon hejades fram av kungaparet på läktarplats.

– Häftigt! Hoppas de är nöjda.

Sjundeplatsen är naturligtvis en jättesporre för Stensils inför framtiden:

– Mycket handlar om att paddla mer, jag är yngst i finalen och de andra har mer rutin. Så jag är supernöjd. Jag har varit i EM-final tidigare (sexa som bäst), men det är OS och VM som gäller. Jag hoppas kunna vara i VM-final nästa år och att jag tillhör medaljfavoriterna inför Tokyo.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset