Villan i Saltsjö-Boo används i dag som träfflokal för Hells Angels.
Villan i Saltsjö-Boo används i dag som träfflokal för Hells Angels.

En planerat flyktingboende i Saltsjö-Boo i Stockholm har fått flera Nackabor att rasa. De ser hellre Hells Angels som grannar än ensamkommande flyktingbarn, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Nacka kommun vill köpa en villa i Saltsjö-Boo som just nu används som träfflokal för mc-klubben Hells Angels. Rykten om att kommunen vill göra om huset till ett boende för ensamkommande flyktingbarn* har fått några av grannarna att rasa.

Flera boende i området föredrar Hells Angels som granne framför flyktingarna. I mejl till kommunen  som SVT Nyheter Stockholm tagit del av skriver en granne bland annat:

”Vi har under våra 10 år aldrig känt obehag eller rädsla för nuvarande hyresgästerna Hells Angels, snarare tvärtom. De har aldrig skrämt våra barn eller betett sig illa. Däremot nu, om det enligt rykten skall placeras 18 flyktingbarn, kommer våra barns spontanlek och öppna dörrar vara ett minne blott”.

En annan skriver:

”Man kan, med all rätt, tycka vad man vill om HA, men vi kan konstatera att vi aldrig, under alla år, någonsin haft problem med deras närvaro. Det är snarare tvärtom, buset har hållit sig borta från området och HA har haft en låg profil och en bra kontakt med grannarna”.

►LÄS MER:  Sommargäster vill köpa skola – för att stoppa hem för ensamkommande

En annan person uttrycker oro för sin familj på grund av att huset kan bli boende för ensamkommande barn, enligt mejlen som SVT Nyheter Stockholm publicerat.

”Jag kommer inte att våga låta min hustru vara utomhus, i trädgården eller gå hem själv från arbetet. Kommer inte att våga låta våra döttrar komma på besök. Vi blir ju tvungna att flytta till en annan kommun? Förstår ni vad ni gör? Vi bor ju här i Nacka för att det är tryggt?”, skriver en annan.”

SVT har kontaktat några av mejlförfattarna som avböjer att medverka i en intervju.

Kommunalrådet Jan-Eric Jansson (KD), säger till SVT att kommunen kommer att fortsätta att delta i budgivningen.

– Vi har ingen anledning att backa nu. Vi får se ifall vi lyckas köpa huset, och sedan kommer vi att gå vidare i frågan om vad vi ska använda den till. Det är vi inte helt klara med än, säger han.

►LÄS MER:  Polisen Mustafa lär ensamkommande om Sverige – på dari

* I en tidigare version av artikel stod att kommunens plan var att göra huset till ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Det är inte bestämt. "Planen är att använda villan till sociala bostäder, vilket kan handla om helt olika typer av boenden", skriver kommunens kommunikatör. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset