Nadine, 8, är född i Sverige och känner inte till något annat. Nu ska hon utvisas till Algeriet.
Nadine, 8, är född i Sverige och känner inte till något annat. Nu ska hon utvisas till Algeriet.

Åttåriga Nadine från Söderhamn har bott hela sitt liv i Sverige och pratar bara svenska – nu ska hon utvisas till Algeriet, ett land hon aldrig varit i. – Sverige är det enda jag känner till, säger Nadine.

Metro har tidigare skrivit om utvisningshotade Nadine, vars familj fått avslag på sin asylansökan flera gånger.

– Det är jättejobbigt att inte få veta om jag får stanna eller inte, Sverige är ju mitt land och jag känner inte till något annat, sa hon till Metro då.

Efter ytterligare en omprövning fick familjen under tisdagen ta emot det negativa beskedet – Nadine fick avslag på sin asylansökan.

– Trots att det föreligger stor risk för Nadine att hamna i ett apatiskt tillstånd bedömer de att det rent praktiskt går att genomföra utvisningen, säger berättar Ida Eriksson, mamma till en av Nadines kompisar,  för Metro.

►LÄS MER: Mohammed, 11, önskade sig uppehållstillstånd i julklapp – nu ska han utvisas

Nadine, har sedan hotet om utvisning, mått psykiskt dåligt och behandlas vid barn-och ungdomspsykiatrin (BUP) för bland annat posttraumatiskt stressyndrom. Familjens advokat Tryggve Emstedt, som länge har uttryckt oro för flickans försämrade psykiska hälsa, är förvånad över Migrationsverkets beslut.

– Det här är ren huliganism. Jag trodde på ett annat beslut men tanke på att vi hade så goda intyg från barnpsyk, säger Tryggve Emstedt till Hela Hälsingland.

Han menar att den lagändring, som ska göra det enklare för särskilt utsatta barn, att få uppehållstillstånd, inte tillämpas i praktiken.

– Jag är gränslöst besviken. Lagändringen är tandlös och fick ingen effekt. Hemläxa för Riksdagen om hur se ser på barn, säger han.

►LÄS MER: Hundratals demonstrerade för att Mohammed ska få stanna

Nadines öde har engagerat många – privatpersoner som lokala politiker i Söderhamn – som anordnat demonstrationer för att protestera mot utvisningen. Även artisten och den tidigare melodifestivaldeltagaren Kristin Amparo, har engagerat sig.

– Trots min okunskap inom migrationspolitiken står det helt glasklart för mig att inom detta område har vi inte lyckats. Vi kan inte acceptera ett omänskligt system som detta, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Hela familjen ska utvisas för att Zahra, 43, fick fel försäkring

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset