Om du träffar på en bebis som är född 2018 är chansen stor att den heter Alice eller William. Arkivbild.
Om du träffar på en bebis som är född 2018 är chansen stor att den heter Alice eller William. Arkivbild.

I dag presenterades de vanligaste namnen på nyfödda i Sverige, och Alice och William fortsätter att toppa. "Båda namnen funkar internationellt som är populära i andra länder", säger namnforskaren Katharina Leibring.

Varje år sammanställer SCB, Statistiska centralbyrån, en lista över de populäraste namnen på nyfödda barn. För tredje året i följd är det William och Alice som toppar listan. Det var 863 pojkar som fick namnet William och 765 flickor som fick namnet Alice. De namn som väl tagit sig in på listan över de mest populära namnen håller sig ofta kvar där en längre tid. Men att Alice och William tagit första platsen i tre år i rad är ovanligt.

– Det är intressant och kan bero på några olika saker. Båda namnen funkar internationellt som är populära i andra länder. En annan anledning till att de är så populära kan vara att både innehåller bokstäverna L I och A, säger Katharina Leibring, namnforskare vid institutet för språk och folkminnen.

LÄS ÄVEN: Det här är Sveriges rikaste namn

Vad är det med de tre bokstäverna som folk tycker om? 

– Det låter lagom mjukt, det är ljud vi har tyckt om länge i Sverige. Det är tydliga vokaler helt enkelt, säger Katharina Leibring.

De flesta namn som ligger på listan har återfunnits där en längre tid. Enligt Katharina Leibring går de populära namnen i cykler och det finns vissa olika trender som man kan se i listan.

– Föräldrar är ingen homogen grupp så det finns flera olika trender i vad man döper sina barn till. De namnen som funkar lika bra internationellt som i Sverige  är populärt nu, där hittar vi namn som Alice och Lucas. Men i kontrast till det så är även de gamla nordiska namnen som Astrid och Sigrid på uppgång, säger hon.

Föräldrar ger sällan sina barn samma namn som deras föräldrar har. Då hoppar man istället över en generation och därför är de klassiska mor- eller farförälder-namnen populära.

– Det kan man se på att namn som Folke och Tage som hamnar strax utanför topp tio, säger Katharina Leibring.

Vad tror du det beror på?    

– Det kan bero på att man har positiva namn från en mor- eller farförälder, det kan vara att förälderns namn ligger för nära.

Finns det några namn som inte verkar vara ta sig uppåt på listan? 

– Namn som var poppis på 1940- och 1950-talet var dubbelnamnen, som Karl-Åke och Maj-Britt, och de ligger kvar i botten på listan. Om man tittar på hur namncyklerna brukar gå så borde de bli populär snart igen. Men de anses väl inte tillräckligt fina än.

LÄS ÄVEN:  Stor lista: Förra årets populäraste hundraser – och de vanligaste namnen

De tio populäraste namnen på nyfödda 2018

Flicknamn:

1. Alice (1)

2. Maja (11)

3. Lilly (6)

4. Ella (4)

5. Wilma (10)

6. Ebba (5)

7. Olivia (3)

8. Astrid (7)

9. Alma (14)

10. Elsa (13)

Pojknamn:

1. William (1)

2. Liam (3)

3. Noah (9)

4. Lucas (4)

5. Oliver (5)

6. Oscar (2)

7. Elias (7)

8. Hugo (8)

9. Adam (10)

10. Alexander (6)

Förra årets plats är inom parentes.

Källa: SCB

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om skaffa barn Namn