I veckan sökte Nando Basic, 20, lägenhet i Uppsala då han kommit in på juristprogrammet. Då möttes han av ord som "Är du rättrogen muslim som håller Koranen för helig och ber fem ggr per dag” och "Det är många som går med i IS nu för tiden …”.

Tidigare i veckan hade Nando Basic mailkontakt med kontakt med en person som erbjöd ett ett rum i Uppsala. Mannen ville hyra ut rummet till en ”kille som ska läsa några år i Uppsala”.

Men snart uttryckte uthyraren misstankar om Nando Basics påbrå, vilket UNT var först att skriva om. Han frågade om vad hans föräldrar har för bakgrund, om han är muslim och skrev också "det är många som går med i IS nu för tiden..."

LÄS MER: Bartendern Najib, 21, fick kvitton med hakkors känns som ett hot

Nu vill Nando Basic att fler ska få veta hur det kan gå till:

– Jag vill att det ska komma ut. Det behövs etableras fakta hur det är i Sverige och hur man bemöts beroende på var man kommer i från, säger han till Metro.

– Till en början blev jag bara chockad och trodde att det var något slags skämt. Men ju mer jag reflekterade desto mer upprörd blev jag, fortsätter han. 

När mannen pratade med UNT förnekar han att Nando inte fick lägenheten på grund av sitt namn och bakgrund. 

– Jag har bara frågat om han är muslim och möjligen sympatiserar med IS, säger mannen, som anser att det var helt korrekt att ställa sådana frågor med tanke på IS inställning till kristna, säger mannen till UNT.

UNT: Så om han skrivit att han inte sympatiserar med IS hade han fått hyra rummet?

– Det är inte säkert, det är många som hört av sig.

Efter att Metro publicerat artikeln valde mannen att skicka ett sms till Metro.

"Jag har inte nekat honom något rum p g a att han kanske är muslim. När jag började ställa frågor om hans bakgrund så vägrade han svara på dessa. Han sa direkt att han söker nått annat istället. Det gjorde han två ggr utan svara på en enda fråga. Jag ställer frågor för att få reda på vem som söker att få hyra hos oss. Vi vill absolut inte ha in någon som sympatiserar med IS. De skrämmer oss", skriver han i sms:et. 

Först hade Nando Basic inte tänkt att anmäla händelsen, men efter att han sett hur mannen svarade på UNT:s frågor funderar han på att göra det.

– Han visade noll ånger, nu är det något som jag överväger. 

LÄS MER: Till alla er som sprider rasistiskt skräp i min feed

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Vardagsrasism