Den obemannade farkosten Curiosity tar en selfie på mars i februari 2018.
Den obemannade farkosten Curiosity tar en selfie på mars i februari 2018.

Nasa har hittat organiska ämnen på Mars med hjälp av rymdfarkosten Curiosity. Nu menar forskarna att chansen att hitta spår av liv på den röda planeten ökar betydligt.

Under torsdagen avslöjade USA:s rymdfartsmyndighet Nasa att de hittat spår av organiska ämnen på Mars.

Spåren hittades av den utforskande rovern Curiosity och upptäcktes i tre miljarder år gamla stenar nära Mars yta.

– Chansen att hitta tecken på äldre former av liv under framtida expeditioner, om liv någonsin funnits där, ökade just, sade Curiositys forskare Ashwin Vasavada, skriver The Independent.

Den obemannade farkosten Curiosity har tuffat runt på Mars sedan augusti 2012. De nya fynden gjordes i Gale-kratern, i ett område på Mars som forskare tror kan ha varit en sjö en gång i tiden.

LÄS MER: Se Nasas bilder från Mars – visar fem år på planeten

Utöver fynden i stenarna har ett forskarteam på Nasa också upptäckt ämnet metan i den röda planetens atmosfär, och att halterna av metanet varierar beroende på årstiden. Varför detta sker har forskarna ännu inte fått klarhet i, men kombinationen av upptäckterna på mars yta och i dess atmosfär lär knappast minska nyfikenheten gällande liv på Mars.

– Med de här nya fynden berättar Mars för oss att vi ska hålla kursen och fortsätta leta efter bevis på liv, sade Nasa-medarbetaren Thomas Zurbuchen, enligt The Independent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Mars nasa rymden