Nasa:s varning: Det här är hotet mot ditt vin Kända vinregionerna i Frankrike och Kalifornien tvingas ersättas av Kina och Kanada. 
Nasa:s varning: Det här är hotet mot ditt vin Kända vinregionerna i Frankrike och Kalifornien tvingas ersättas av Kina och Kanada. 

Klimatförändringarna kan innebära slutet för våra populäraste vingårdar. I framtiden kan vi tvingas säga hej då till vin från ställen som Bordeaux och Champagne, enligt en studie gjord av forskare vid Columbia university och NASA.

De bästa vinerna i västra Europa produceras under varma somrar, när torkperioden följs av kraftigt regn. Men när temperaturerna stiger torkar jorden ut snabbt och vinodlare behöver inte torka lika mycket.

Klimatförändringarna orsakar också att skördetiden pressas allt längre tillbaka då varma perioder varar allt längre. Det innebär att det är större risk för grödorna att dö eller skadas, enligt den nya studien.

Studien som gjorts av forskare vid Colombia University och NASA:s Goddards institut för rymdstudier visar att från 1980-talet och framåt var skörden i genomsnitt två veckor senare i Frankrike jämfört med 400-åriga genomsnittet.

►LÄS MER:  Bluff med rosévin i Frankrike

Hittills har de ökade temperaturerna snarare varit bra för vinproduktionen, men enligt ekologen professor Elizabeth Wolkovich, vid Harvards universitet är det bara en tidsfråga innan det skadar vinindustrin.

– Så här långt, är ett bra år ett varmt år, säger hon men konstaterar samtidigt att värmerekordet i Frankrike år 2003 ledde till att druvorna plockades en hel månad tidigare än vanligt, och att 2003 inte är en vidare bra årgång för Franska viner.

– Det kan vara en bra indikator på var vi är på väg. Om vi fortsätter att trycka upp temperaturerna kan inte vingårdarna finnas för alltid, säger hon.

Om trenden fortsätter kan vinproduktionen tvingas flytta till andra delar av världen och kända vinländer som Frankrike och Kalifornien kan ersättas av Kina eller Kanada.

En professor vid Sonoma State universitetet i Kalifornien säger att studien bekräftar det alla odlare redan känner till.

– Vissa kanske fortfarande är skeptiska till global uppvärmning. Men inte någon i vinindustrin. Alla tror på den, för att alla ser det varje år. Den är här, det är på riktigt och det kommer inte att försvinna. 

►LÄS MER:  Så märks klimatförändringarna hos dig: "Kommer stå till knäna i vatten"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset