Natali, 37, från Huddinge utanför Stockholm vill inte att någon ska gå hungrig på julafton. Därför bjuder hon en familj eller person som inte har råd, på hemlagat julbord. ”Om man kan hjälpa någon, varför inte?”, säger hon till Metro.

”Vi har tänkt att laga mat till julen – det blir alltid för mycket och mer än vi tänkt oss. Att laga till två eller fyra extra är väl inte så svårt tänkte jag. Dessutom är det bra att lära barnen att det är härligare att ge än få.” 

Så börjar Natali Ben-Kalifas blogginlägg som publicerades under måndagen. På bara några timmar har hon fått ett tjugotal mejl från människor som har det knapert i jul och som mer än gärna tar emot hennes mat.

– Det är många ensamstående mammor med små barn som saknar ett socialt skyddsnät eller kontakter som kan hjälpa dem ekonomiskt. Jag tror också att det är svårt att våga be någon man känner om hjälp, säger Natali till Metro.  

►LÄS MER: Här serverar de gratis pizza på julafton: ”Man måste visa kärlek”

Idén om att skänka ett julbord dök upp häromdagen. Natali som själv har två barn, ville att barnen skulle förstå att det med enkla medel går att göra skillnad för en annan person.

– De har verkligen allt de behöver och har till och med svårt att komma på saker som de önskar sig i julklapp. Därför tror jag det är viktigt som förälder att visa att man också kan få tillfredsställelse av att hjälpa andra och utveckla deras empati, säger Natali.

Julbordet kommer att bestå av bland annat skinka, sill, potatis, köttbullar, janssons, ägghalvor, julgodis – men Natali erbjuder sig även att laga något annat recept om personen eller familjen har egna önskemål.

►LÄS MER: Nathalie, 22, öppnar sitt hem på julafton: ”Jag vill att alla ska få julklappar"

Läkerheterna kommer hon sedan att buda hem med taxi. 

– Jag skulle gärna vilja hjälpa alla som mejlar men det blir svårt. Därför kommer jag att välja ut den person eller familj som har det tuffast och hoppas att min mat gör julen lite trevligare. 

Andra initiativ om du vill hjälpa till i jul eller själv behöver hjälp

Hjälp utsatta barnfamiljer

Metro har startat ett samarbete med Giving People för att förebygga och motverka ekonomisk utsatthet och barnfattigdom i Sverige. Tillsammans gör vi skillnad. Alla köp via webbshopen går till hjälpverksamheten och utsatta barnfamiljer i Sverige. 

Skänk en julklapp

Clarion Hotel Amaranten i Stockholm och välgörenhetsorganisationen My Dearest samlar in julklappar till behövande barn och ungdomar som annars inte skulle få någon julklapp. Hotellets hemsida hittar du här och deras event på Facebook här.

Gå på julfest

Äldreboendet Attendo i Lindbacken, Säffle kommer att stå redo för att ta emot mellan 30 och 40 personer på en julfest. Festen  anordnas ideellt av ett gäng som vill råda bot på den ensamhet många äldre utan släkt och anhöriga särskilt känner av på julafton.

Ge en gåva till flyktingar

Köp en julklapp som hjälper människor på flykt. Den här gåvan räcker till en vinterfilt och mat för en person i en månad i Syrien. Den kan också bli till katastrofhjälp som vatten, skydd eller sjukvård längs hela flyktvägen – beroende på vad som är mest akut. Helt enkelt en julklapp som räddar liv och ger hopp. Gåvobeviset kan du köpa här

Bli volontär i jul

Jul i Gemenskap är ett alternativt helgfirande där alla är välkomna. Firandet sker på julafton, juldagen och annandag jul klockan 17-21 i Immanuelskyrkan i Stockholm. Du anmäla dig som volontär för att hjälpa till eller gå dit om du vill delta i julfirandet. Det kommer att finnas g od mat,  musik och sång, julspel, julklappar, men framförallt en öppen gemenskap.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset