Den 24 april uppmärksammas folkmordet i manifestationer runt om i världen.
Den 24 april uppmärksammas folkmordet i manifestationer runt om i världen.

Det har sagts förr men det måste upprepas – de som inte lär sig av historien är dömda att upprepa den. 103 år har gått sedan det armeniska folkmordet och det är upp till omvärlden att aldrig låta Turkiet glömma bort vad de har gjort, skriver Natalie Demirian, nöjesredaktör på Metro.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

103 år.

103 år har gått sedan det armeniska folkmordet inleddes av turkarna i det dåvarande Osmanska riket år 1915. I skuggan av det första världskriget tog folkmordet fler än en miljon armeniers och hundratusentals syrianer, assyrier, greker och kaldéers liv.

103 år har gått och det är än i dag förbjudet och straffbelagt i Turkiet att säga att folkmordet har ägt rum.

103 år har gått och Turkiet hotar fortfarande länder som erkänner folkmordet med konsekvenser.

Vi pratar alltså om avrättningar, massakrer och svält. Om kvinnor och flickor som våldtogs och såldes på slavmarknader, om hela byar som utplånades och om spädbarn som togs från sina föräldrar för att sedan kastas ner för höga klippor. Det här är bara några av alla de fruktansvärda dåd som skedde när turkarna bestämde sig för att tömma Osmanska riket på den kristna befolkningen.

LÄS MER: ”Natalie Demirian: Därför får vi aldrig glömma det armeniska folkmordet”

Jag vet vad ni tänker. Varför skriver jag om det här? Varför ska ni bry er om något som hände för 103 år sedan? Varför är det här överhuvudtaget viktigt för någon annan än för oss efterlevande armenier, syrianer, assyrier, greker och kaldéer? Finns det inte viktigare problem att fokusera på här i världen?

Det har sagts förr men det måste upprepas – de som inte lär sig av historien är dömda att upprepa den. Turkiets förnekelse sänder ut en signal till resten av världen om att det går att utföra fruktansvärda övergrepp på mänskligheten utan att behöva ta konsekvenserna för sitt agerande.

Att inte erkänna det armeniska folkmordet är som att säga att Förintelsen eller att folkmordet i Rwanda aldrig har ägt rum.

Så i dag, precis som varje år den 24 april, tänker jag på alla de som föll offer för folkmordet och på hur de efterföljande generationerna har fått lida i tysthet. Jag tänker på de som i manifestationer runt om i världen i dag kämpar för upprättelse. Jag tänker på mina föräldrar som aldrig fick rätten till att växa upp i sin egen kultur och tala sitt eget språk och jag tänker på min fantastiska pappa som nu i 60-årsåldern har lärt sig det på egen hand.

Den turkiska regeringen lär förneka folkmordet i 103 år till. Men det är upp till omvärlden att aldrig låta dem glömma.

Natalie Demirian, nöjesredaktör på Metro

Plus. Hollywoodfilmen “The promise” om folkmordet med Christian Bale finns på Viaplay och C More.

Minus. Aviciis bortgång. Fortfarande helt omöjligt att ta in.

LÄS MER: ”Filmrecension: ”The promise”

Det armeniska folkmordet

Den absoluta majoriteten av forskare är eniga om att massakrerna var ett folkmord som planerades och beslutades av den ungturkiska ledningen i syfte att utrota de kristna folken i det Osmanska riket. Folkmordet har erkänts av många parlament och riksdagar världen över, bland andra Frankrike och Tyskland, och av IAGS (The International Association of Genocide Scholars), en organisation som samlar flertalet av världens främsta folkmordsforskare.

Majoriteten av de som mördades, omkring en miljon, var armenier. Men bland offren fanns också andra kristna minoriteter som assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta dog under åren 1915-1916, men förföljelserna och morden fortsatte till 1923.

Den 24 april 1915 anses vara folkmordets startdatum.

Källa: Forum för levande historia

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Turkiet