"SL borde ta ett större ansvar, hur ska en människa som sitter i rullstol kunna ta sig från perrongen?" säger Natalie Jellinek om den trasiga hissen i Blåsuts tunnelbana.  
"SL borde ta ett större ansvar, hur ska en människa som sitter i rullstol kunna ta sig från perrongen?" säger Natalie Jellinek om den trasiga hissen i Blåsuts tunnelbana.  

Natalie Jellinek, 35, har inte kunnat komma ner eller upp från tunnelbaneperrongen på stationen Blåsut i Stockholm på egen hand – under flera veckors tid. Hon måste be främlingar om hjälp med barnvagnen. Trots att hon klagat hos SL har hissen fortfarande inte reparerats.

I drygt en månad, sedan den 22 april, har hissen på Blåsut varit ur funktion. Dessutom finns det ingen ramp, så Natalie Jellinek kan inte ta sig ner till perrongen eller upp därifrån med sin barnvagn utan hjälp.

– Om jag har tur finns det andra människor där som kan hjälpa mig, annars får jag ringa min man. Om inte han har tid får jag helt enkelt vänta på att det kommer någon, säger hon till Metro.

Natalie Jellinek har mailat SL och påpekat problemet. De skriver att de har beställt reservdelar från Tyskland för att laga hissen – och räknar med att kunna påbörja reparationen i slutet av vecka 20. Vi är nu inne i vecka 21 och ingenting har skett. Så länge hänvisar de till att kliva av eller på tunnelbanan på en annan station.

 

– Jag förstår att saker går sönder, men jag förstår inte hur det kan ta så lång tid att fixa eller varför det inte finns någon ramp. SL borde ta ett större ansvar, hur ska en människa som sitter i rullstol kunna ta sig från perrongen?

LÄS MER: "Ur funktion" – 15 000 gånger på ett pår

Claes Keisu är kommunikatör på Trafikförvaltningen vid Stockholms Läns Landsting. Han bekräftar att hissen fortfarande inte är i bruk och vet inte när det kommer att ske.

– Vi väntar på delar som behövs för att kunna färdigställa reparationen av hissen. I vanliga fall har vi krav på att saker som är trasiga ska lagas inom ett dygn, men ibland tar det tid, säger han och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt och vi vet att det är besvärligt, men tyvärr får vi hänvisa till att åka via Sandsborg eller åka bussar som trafikerar Blåsut för de som inte kan ta sig upp för trappen medan hissen är trasig.

LÄS MER: Rulltrappan i tunnelbanan står still – då fastnade hissen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset