För två år sedan hände det som inte fick hända. Natasha Green hittade sonen Milton livlös bara fem dagar efter förlossningen.
För två år sedan hände det som inte fick hända. Natasha Green hittade sonen Milton livlös bara fem dagar efter förlossningen.

För två år sedan förlorade Natasha Green sin son i plötslig spädbarnsdöd – bara dagar efter förlossningen. Nu drivs hon av att hjälpa andra familjer som drabbas.

För två år sedan hände det som inte fick hända. Klockan fem på morgonen den nionde januari 2014 hittade Natasha Green sonen Milton livlös i hemmet – bara fem dagar efter förlossningen.

– Jag vaknade med en konstig känsla i magen och gick upp. Jag såg att Milton inte såg ut som han skulle, han var blå och hade slutat andas, säger hon.

LÄS MER: Lilla Nova dog i en kvävningsolycka – nu vill mamman varna andra

Efter misslyckade försök att få liv i Milton, så påbörjade sambon hjärt- och lungräddning och Natasha Green ringde till SOS alarm. 

– Jag skrek ”vår nyfödda son andas inte, han vaknar inte”. Fem minuter senare var två ambulanser framme och när vi kom in till akutmottagningen så kom två sköterskor direkt fram för att hålla i oss och föra oss till ett rum för anhöriga. Då visste vi direkt vad som hade hänt, säger hon.  

– Den förlusten och sorgen är bara helt obeskrivlig, när du vaknar på morgonen efter att det hänt så vet du inte längre varför du ska leva. 
 
Orsaken till Miltons dödsfall var plötslig spädbarnsdöd, något som drabbar runt 20 spädbarn i Sverige varje år, enligt Göran Wennergren, professor i barnmedicin.

– Att barn under 1 månad drabbas är ovanligt, men det inträffar några sådana fall varje år, säger Göran Wennergren.
 
Efter sorgen över att ha förlorat sitt barn i plötslig spädbarnsdöd så drivs Natasha av att stötta andra som befinner sig i samma situation och hon hoppas på att i framtiden kunna starta en gala till förmån för forskningen om plötslig spädbarnsdöd.

När sonen Milton dog fick Natasha Green själv stöd av allmänheten som skänkte pengar så att familjen skulle kunna köpa en gravsten och därför är det också viktigt för henne att ge tillbaka.

– Det betydde otroligt mycket. Jag kunde köpa den gravsten som vi ville ha och även skänka pengar till forskningen. Jag har fortfarande en summa kvar som jag vill göra något bra av till minne av Milton, säger hon.

LÄS MER: Läkaren: Så ska du agera om ditt barn svalt något konstigt

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset