Bemanningsanställda Nathalie Mattsson, 22, har inte haft semester sedan förra året.
Bemanningsanställda Nathalie Mattsson, 22, har inte haft semester sedan förra året.

Hundratusentals svenskar njuter av att vara lediga i sommar. Men för den med tillfällig anställning kan det vara väldigt svårt att vara ledig under sommaren. I somras jobbade Nathalie Mattsson 30 dagar i sträck eftersom hon inte vågade säga nej till ett arbetspass. ”Jag började gråta när de ringde”, säger Nathalie Mattsson.

I veckan gick en hel del svenskar på semester, och de kommande veckorna kommer fler och fler att rensa sina skrivbord och koppla ner från jobbet inför sommarens långa ledighet.

Men semester är något som är långt ifrån alla förunnat. För den som har en tidsbegränsad anställning – exempelvis ett vikariat, en timanställning eller inhopp vid behov – kan det vara svårt att få vara ledig under sommaren. Även om man enligt lag har rätt att ta ut semester, precis som den med fast jobb.

– För den med en tidsbegränsad anställning finns de alltid en risk att arbetsgivare inte förlänger anställningen om man har tagit ut semester. Men det är inte lagligt, och kan man bevisa det kan man driva en tvist mot arbetsgivaren, säger Per Bardh, avtalssekreterare på fackförbundet Handels, där nästan en tredjedel av medlemmarna har en tidsbegränsad anställning.

LÄS MER: Gustaf, 23, var nära att dö på jobbet – slår tillbaka mot otrygga avtal

Nathalie Mattsson, 22, i Karlstad är en av alla dem som inte får någon semester i sommar eftersom hon inte har fast jobb. Nathalie har en visstidsanställning i en matbutik via ett bemanningsbolag, och blir inringd till olika butiker från dag till dag. 

Senast hon hade semester var i april förra året. Då var hon ledig i en vecka. 

– Man måste ta alla tider, säger man nej anses man som otacksam och som opålitlig, säger Nathalie Mattsson till Metro. 

I somras jobbade hon över 30 dagar i sträck eftersom hon inte vågade tacka nej till ett arbetspass när hon blev inringd om morgnarna. 

– Jag började gråta när de ringde, eftersom enda chansen att få vara ledig var att inte svara. Men jag svarade alltid för jag vågade inte tacka nej eftersom jag då inte visste när jag hade jobb nästa gång. Och jag hade ju hyra att betala, säger hon. 

Någon längre ledighet blev det inte på hela sommaren, och när det blev höst mådde hon dåligt och var så gott som utbränd.

– Det blir ju en psykisk påfrestning. Man vill ju kunna vara ledig, umgås med vänner och njuta av sommaren, säger Nathalie Mattsson, som i år inte kommer att kunna ta ut någon semester förrän i höst.

Hon berättar att alla hennes vänner befinner sig i liknande situationer.

– Vi brukar säga att semester, vad är det? Inget som vi får njuta av i alla fall, säger Nathalie Mattsson. 

Enligt Handels är det ovanligt att medlemmar hör av sig med så extrema situationer som Nathalies – som strider mot både bemanningsavtalet och arbetstidslagen.

– Man får inte jobba så som bemanningsanställd, man ska ha ett schema och får inte jobba hur många dagar i sträck som helst. Och om bemanningsbolaget inte kan ge den anställde en arbetsplats att åka till har man enligt avtal rätt till garantilön, säger Per Bardh. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset