Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild.

– Det är oroande och bidrar inte till avspänning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) om att två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg in i Östersjön.Samtidigt meddelar Ryssland att ytterligare tre fartyg ska göra dem sällskap före 2020.

– Vi har information och följer utvecklingen som gäller förändringar i vårt närområde. Jag får löpande information om sådana här saker, säger Hultqvist till TT om de två fartygens färd, från Svarta havet, genom Medelhavet och nu på väg in i Östersjön.

Natochefen Jens Stoltenberg säger vid en presskonferens i Bryssel att Nato bevakar de två fartygens rörelser.

– Vi följer alltid den här typen av förflyttningar, vilket vi även gör med hangarfartygsgruppen Kuznetsov i Medelhavet. Samtidigt måste man förstå att det här bara är ännu ett exempel på ett mönster som vi sett över lång tid där vi ser mer rysk aktivitet, ökad rysk rustning och fler ryska övningar, säger Stoltenberg.

Mot Kaliningrad

Bedömare trodde först att fartygen, som varit baserade i Svarta havet, skulle stanna i Medelhavet. Men de fortsatte vidare till Nordsjön och på tisdagskvällen passerade de Stora Bält vid Danmark. De antas vara på väg till den ryska enklaven Kaliningrad. Det som väckt extra uppmärksamhet är att de två fartygen är utrustade med långdistansrobotar, med mycket längre räckvidd än de Iskander-robotar som nyligen fördes till Kaliningrad.

Peter Hultqvist vill inte spekulera i varför förflyttningen sker just nu, om det är ett svar på något som Sverige, Natoländer eller andra har gjort. Han vill inte heller säga något om huruvida Sverige ser förflyttningen som tillfällig eller permanent.

Enligt den ryska tidningen Izvestija rör det sig om korvetterna Zeljonyj Dol och Serpuchov som är på väg att ansluta sig från den ryska Svartahavsflottan till en nyinrättad enhet i Östersjöflottan. Före 2020 ska de dessutom få sällskap av ytterligare tre fartyg i samma klass.

En styrkedemonstration

Den nya korvettenheten i Östersjöflottan är sannolikt ett direkt svar på Natos nya bataljoner i Polen och Baltikum, säger den ryske militäranalytikern Ruslan Puchov i Izvestija.

Enligt Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, försämrar det ryska agerandet den militära situationen i Norden. Han säger att agerandet kan tolkas på olika sätt.

– Man kan se det som en politisk markering. Putin är mycket medveten om att det här väcker uppmärksamhet, det är en styrkedemonstration, sade Ries i samband med att fartygen på tisdagskvällen bekräftades vara vid Stora Bält.

– Rent militärt betyder det att man kan angripa mål över hela Norden och att man har fått ett mycket kvalificerat vapen mot andra ytfartyg här uppe.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset