”Jag har ett börsnoterat företag”, säger kroggästen till sitt försvar när krogsektionens Therese Carlgren misstänker honom för narkotikabrott.
”Jag har ett börsnoterat företag”, säger kroggästen till sitt försvar när krogsektionens Therese Carlgren misstänker honom för narkotikabrott.

Maria Juhlin visiterar en misstänkt man vid Stureplan. 

Krogpolisen Therese Carlgren på jakt efter kokain i nattklubbsvimlet.  

Tårgassprayen i beredskap. Mannen blir hotfull medan Maria Juhlin och Therese Carlgren gör en kontroll. 

Ett 30-tal ingripanden, 15 rapporterade kokainanvändare och beslag av kokain, ecstasy, benso och doping. Det är resultatet av en vanlig helgs arbete.

Hittills i år har polisens krogsektion i Stockholm rapporterat 713 narkotikabrott i anslutning till krogarna i innerstaden. Kokainet ökar mest. Det är inte längre tabu att använda och priserna har närmast rasat.

Krogsektionen har sex civila poliser i tjänst från kväll till morgon. Ofta tar det bara minuter för dem att få ögonen på någon som är hög på kokain inne på en nattklubb. Det gäller på Ambassadeur, Café Opera, Collage, Hells Kitchen, Kvarnen, Soap Bar, Solidaritet och Village.
Det är ställen som sektionen besöker under helgen med Metro. Alla krogar i Stockholms innerstad ingår i  krogpolisens bevakningsområde.

LÖRDAG 02.0516-åring körs hem

Inne på en klubb på Kungsgatan får krogpolisen Henrik Bohlin veta att en ung kvinna och en man har låst in sig på en av herrtoaletterna. Henrik Bohlin tar med sig flickan ut i restaurangköket, där hans kollegor redan kontrollerar flera kroggäster som de skäligen misstänker för narkotikabrott. Anledningen är att gästerna börjat dansa hysteriskt runt en hink med kyld champagne.

Flickan visar sig vara 16 år. Hon berättar att hon provat både hasch och kokain. Vad hon har berusat sig med just den här kvällen förblir oklart, eftersom polisassistenterna Therese Carlgren och Maria Juhlin väljer att skjutsa flickan hem till hennes mamma.

LÖRDAG 02.05 – Företagare med pulver

Ett kokainbeslag inne på Café Opera. Två män, strax över 20 år och hemmahörande på Östermalm, är påtagligt kokainpåverkade. De är kända som frekventa gäster på inneställena vid Stureplan. Två av krogpoliserna ser dem i festvimlet, legitimerar sig diskret och för med sig dem ut på gården. Vid en sidoingång samtalar polisen med männen, vilket leder fram till att de blir visiterade. En av männen, som är företagare, har en påse med vitt pulver i plånboken. Den har troligtvis innehållit runt ett gram kokain, vilket är den vanliga konsumtionen för en utekväll. När polisen ingriper är det 0,6 gram kvar.
– Det vanliga är att man bara tar med sig så mycket man behöver ut på krogen. Resten lämnar man hemma. Man drar en lina och får ett rus som varar i cirka 45 minuter. Sedan kanske man tar en till eller bjuder någon tjej, berättar Dan Nilsson, polisinspektör i krogsektionen.

LÖRDAG 21.56 – Knark hittas utstrött i bil

Kvällens första uppdrag är att åka till en mindre bar på Kungsholmen för att prata med personalen. Medan krogpoliserna samtalar med entrévärden kör en BMW gång på gång förbi på skrikande däck. När den tvärnitar vid ett rödljus springer John Johansson fram till fots och stoppar bilen. Det är körsättet som först och främst väcker misstanken om att föraren är drogpåverkad.

Via kommunikationsradion får poliserna veta att mannen är dömd för vapenbrott. Det räcker för att söka igenom bilen. Det första beslaget är en påse med dopingmedlen Nandrolone i glaskapslar med tillhörande sprutor. En liten digital våg i handskfacket väcker misstanke om kokainförsäljning. Och vid en närmare titt ligger ett tunt lager av vitt pulver på bilens fyra säten. Med en ”Cocaine Wipe”, en liten våtservett som färgas blå av kokain, är det snabbt belagt att det är knark som är utstrött i bilen.

Medan två poliser kör in BMW-ägaren till polisstationen, gör övriga fyra en husrannsakan hos mannens familj i Spånga. De hittar mer dopningsmedel och tar det i beslag.
 
SÖNDAG 01.20 – Affärsman erkänner
I kön till återöppnade Collage vid Nybroplan står en affärsman i 40-årsåldern. Hans fingrar spretar, tungan verkar vara för stor för munnen; åker ut, slickar läpparna och gör talet läspande.

Therese Carlgren och Maria Juhlin leder mannen runt husknuten. Först nekar han, men när det står klart att han ska lämna urinprov kommer det fram:
– Jag tog tre sniff här och tre sniff här (visar på varje näsborre). Det var en nödlösning. Jag har så mycket affärskontakter. Var tvungen att göra något för att orka i kväll.

SÖNDAG 01.55 – ”Kunde inte tacka nej”

En välkänd Stureplansprofil visar tydliga tecken på kokainpåverkan. Dan Nilsson och John Johansson träffar honom inne på Solidaritet på Lästmakargatan.
– Jag blev bjuden på två feta linor. Jag kunde inte tacka nej när det var en gammal polare, erkänner han.

SÖNDAG 02.50 – Har rökt marijuana

Vid en av barerna på Spy Bar står två kvinnor runt 20 år. Therese Carlgren känner igen en av dem sedan tidigare och går fram till henne. Exakt samtidigt knackar Maria Juhlin hennes kompis på axeln. Inom 30 sekunder är de på väg mot köket.

Tjejen som blev igenkänd fnittrar, men tystnar igen. Kompisen pratar lugnt och tydligt. Inom några minuter får hon gå tillbaka ut. Den andra kvinnan blir kvar i köket. Efter en stund erkänner hon att hon rökt marijuana.

SÖNDAG 04.10 – Visiterar man ur kön

I kön till Hells Kitchen, som växer sig lång när andra krogar har stängt, är det stökigt. Therese Carlgren och Maria Juhlin tar med en man ur kön för ett samtal. När misstankarna förstärks visiterar de honom mot husväggen. En ordningsvakt har sett flera misstänkta kokainanvändare inne på nattklubben. Ordningsvakterna har inga problem att känna igen krogpoliserna.

DET HÄNDER – KLOCKSLAG FÖR KLOCKSLAG, KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK 

Krogarna: Det är ett problem

MEDVETNA. – Jag är gladare ju fler polisen tar. Kokain är ett samhällsproblem, men inget problem som är specifikt för oss.
Det säger Café Operas vd Abbe Ibrahim till Metro om gäster som missbrukar inne på krogen.
Stureplansgruppen, som äger tio nattklubbar i Stockholms innerstad, säger att de är medvetna om kokainboomen på innekrogarna.
– Det här är ett jättestort problem. Vi har nolltole­ranspolicy, säger Stephanie af Klercker, marknads­chef.
Nyligen återöppnade Collage vid Nybroplan har där­emot inte märkt av vare sig kokainhandel eller missbruk.
– Nej, om det sker så används det främst på toaletterna. Självfallet är det ett problem, men som en helt nyöppnad krog har vi ännu inte stött på det, säger Patrick Ohlsson, nöjesansvarig.
Stephanie af Klercker anser att klubbarna själva har stora möjligheter att motverka krogknarkandet.
– Vi har ett internt utbildningsprogram för våra vakter och restauranganställda. De får bland annat lära sig att upptäcka dem som är kokainpåverkade. Vi har ett nära samarbete med polisen.
Stureplansgruppen och Café Opera deltar båda i samverkansprojektet Krogar mot knark. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset