Salvatore Scappini är nattklubbschef på Kåken. Johan Kellman Larsson tog ett glas Amaro med ”Salva” – som passade på att få sitt skägg ansat på Roy & Son – och pratade krogliv, droger, vänner och fiender.

Urban Brådhe
Nattklubbschfen: Skiter i vad andra gör

Salvatore Scappini framstår som själva arketypen för en lyckosam festfixare. Han pratar snabbt och hälsar vant på barberare och bartendrar inne på Tjoget. Hade man kunnat hoppa höjdhopp i social kompetens hade han med lätthet svävat över 2.42. Vi beställer varsitt glas av den italienska spritsorten Amaro, som enligt ”Salva” är perfekt när man är bakrusig. Han ber Peter Mannerstål, barberare på Roy & Son, att inte ansa skägget för mycket. Kåkens verserade klubbchef vill inte se ”för prydlig ut”.

Vad gör en bra festfixare?
–  Det handlar mycket om personlighet – och att hålla sig ajour med vad som händer. Jag gillar inte att smöra för folk. Om folk inte vill komma till min klubb, då hittar vi en ny publik. Jag satsar på det som jag tror på, sedan skiter jag i vad andra gör. Men man måste jobba hårt och målmedvetet. Det går inte att vara nöjd bara för att vi har en bra vecka eller för att man får en intervju i Metro. 

Jag tänker att det är lätt att skaffa sig fiender i krogbranschen?
–  Jag bryr mig inte. Det kommer alltid att finnas folk som hatar mig, det handlar ofta om avundsjuka. Jag får hela tiden höra en massa konstigt skit om mig, men det får man ta.

Hur ofta är du full på jobbet?
–  Jag krökar ungefär två dagar i veckan, så det är egentligen inte mer än någon annan. Det är bara nice att kunna ta ett järn med gästerna.

Vad tycker du själv gör en bra krogkväll?
–  Jag försöker aktivt skapa en ”mjuk” stämning på Kåken. Därför tar jag in tjejer eller coola homosnubbar som spelar skivor. Det blir en bra kontrast om någon snubbe med fjädrar i håret står och spelar gangstarap. I början hade jag bara tjejer som spelade skivor, jag var en av dem som startade hela den prylen men jag har aldrig fått någon ”cred” för det. Sådant kan göra mig jävligt irriterad.

Min fördom om nattklubbsvärlden är att det är många hårda typer och en rå jargong?
–  Det är en ganska hierarkisk värld. Och det blir lätt en stressig miljö eftersom det är alkohol inblandat. Vakter och bartendrar arbetar hela tiden för att se till att ingen blir för full eller att det blir dålig stämning. Jag försöker ta alla i beaktning, både personal och gäster. Men jag personligen upplever det inte som en hård värld. Våra vakter och bartendrar är schysta. 

Vad är en typiskt dålig gäst?
–  De som gnäller. Mitt budskap till dem är alltid: Det finns tusen andra krogar. Sluta gnäll, get the fuck out. Det är inget tvång att komma till Kåken.

Hur ofta kommer du i kontakt med droger?
–  Det är det som är så bra med Stockholm, man ser inga droger på krogen. Det är jävligt ”odrogigt” överlag. Och jag menar, vem fan vill ha gäster som knarkar?

Det måste vara många som smörar för dig – hur vet man vilka som är riktiga kompisar?
–  Jag tror faktiskt inte folk känner att de behöver smöra för mig, det är förmodligen fler som smörar för vakterna. Jag har jobbat med det här så länge ... jag har förmodligen blivit immun mot smör. Jag föredrar ändå en ytlig person som är schyst än en tönt som gnäller. Ha kul och skit i vad alla säger, det är min inställning.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Weekend