Partiet får en procent i Yougovs nya mätning.
Partiet får en procent i Yougovs nya mätning.

Stödet för Feministiskt initiativ dalar. Och med en procent av väljarnas röster kan partiet få det svårt att klara riksdagsspärren, visar Yougovs senaste mätning.

Yougovs mätningar har sedan april visat på ett nedgående väljarstöd för Feministiskt initiativ. Enligt Marja Lemne, doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola, är läget för partiet spänt.

– Feministiskt initiativ tycks ju vara utplånat, säger hon och fortsätter:

– De har inte varit så synliga och tränger inte igenom i debatten. Eller också är det så att jämställdhetsfrågan inte är i lika stort fokus längre hos väljarna.

Målet att klara riksdagsspärren på 4 procent, bedömer Maria Lemne som svårt att uppnå. För partiet handlar det i så fall om röster från väljare som än inte bestämt sig.

LÄS MER: Yougov: Ökad polarisering – V och SD ser ut att bli valets stora vinnare

Inte orolig

Men Maria Pettersson, partisekreterare på Feministiskt initiativ, är inte oroad över mätningens resultat.

– Vi har aldrig haft ett bättre utgångsläge, trots det här. Det beror på att vi får våra valsedlar tryckta och distribuerade för första gången i ett riksdagsval. Vi ser också att vi ökar och blir fler, säger hon till Metro.

Vad tror du nedgången sedan mätningen i juni beror på?

– Det kan jag inte svara på. Det vi vet utifrån de mätningar som vi själva gjort, är att många av våra väljare väljer FI väldigt sent. Många bestämmer sig precis i slutet och vi vet att vi ökar då, säger Maria Pettersson.

LÄS MER: Generationsvalet: Nischpartierna lockar när de unga röstar för första gången

”Behöver synas över hela landet”

Enligt partisekreteraren, jobbar partiet nu inför kommande valturnéer. Hon lägger vikt vid att Fi ska synas runt om i landet och inte bara i de stora städerna.

– Vi ser att det är många som vill vara med och förnya politiken och göra förändring. Det behöver synas över hela landet.

Förändringen i opinionsstödet är inte statistiskt säkerställt sedan mätningen i juni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset