Fredrik Pettersson-Wentzel och HV71 är utslaget ur CHL. Arkivbild.
Fredrik Pettersson-Wentzel och HV71 är utslaget ur CHL. Arkivbild.

Linköping, Växjö och Frölunda är alla klara för kvartsfinal i Champions Hockey League.Värre gick det för HV71 – som är utslaget efter 0–5 hemma mot Sparta Prag.– En stor besvikelse. Det är nattsvart, säger Pär Arlbrandt till Eurosport.

Efter 4–2-segern i Prag hade HV71 ett finfint läge att ta sig vidare i åttondelsreturen hemma i Jönköping.

I stället kollapsade laget totalt. De tjeckiska gästerna vann med 5–0 och ordnade en snöplig sorti för HV.

– Vi slarvar något otroligt med vårt passningsspel, säger forwarden Pär Arlbrandt besviket till Eurosport.

Växjö vände sent

Det gick bättre för övriga svensklag.

Efter Växjös 2–3-förlust på bortais stod det länge 2–2 hemma mot finländska SaiPa. Men med 3.47 kvar kunde Calle Rosén sätta 3–2 med ett backskott och ta matchen till förlängning. När bara sekunder återstod innan det skulle bli straffar snodde Erik Josefsson åt sig pucken, åkte sig fri och lyfte in pucken som tog Växjö vidare till kvartsfinal. Där väntar segraren i helschweiziska mötet mellan Lugano och Lions från Zürich.

Roes mål räckte

I Helsingfors gjorde Garrett Roe 1–0 för Linköping mot HIFK. Det räckte för att östgötarna skulle ta sig vidare.

Första mötet slutade 1–1 och efter Roes fullträff blev det inga fler mål i returen. Den stora matchhjälten var målvakten Marcus Högberg, som stod i vägen för samtliga 36 skott från HIFK.

– Det är en bra erfarenhet för killarna att få spela utslagsmatcher. Förhoppningsvis har vi en lång resa framför oss i Champions League, sade LHC-tränaren Dan Tangnes efter avancemanget.

Motståndare i kvarten blir Frölunda. Göteborgarna, regerande mästare, säkrade i praktiken kvartsfinalplatsen redan i 6–1-segern borta mot Eisbären Berlin. Hemmamötet slutade 4–1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset