Sommar betyder bad, och för många människor finns det inget bättre än att bada naken. Och enligt Sveriges naturistförbunds ordförande Christer Nilsson är det få saker som är så enkla som att börja bada naken.

För många utomstående kan naturistkulturen framstå som konstig. Många förknippar den dessutom med sex. Men så är inte alls fallet.

– Sådant tar vi avstånd ifrån. Naturism är en livsstil. Vi lever i harmoni med naturen, det handlar om gemensamhet och nakna är alla människor lika, säger Sveriges naturistförbunds ordförande Christer Nilsson till Metro.

I Sverige är det inte olagligt att bada naken, men nakna personer kan i under vissa förutsättningar anses begå handlingar som är brott. De flesta naturister väljer ändå ofta att bada på någon av de runt 90 naturistbad som finns i Sverige.  Och enligt Christer Nilsson är det inte så mycket att tänka på för den som funderar på att besöka ett naturistbad.

– Det är bara att gå dit och bada på. Men det är allra bästa är att gå med i en förening för att få tips, säger han.

► LÄS MER: 14-årig flicka struntade i bikiniöverdel – fick inte bada

Sveriges naturistförbund har ungefär tjugo lokalföreningar i Sverige, från Skanör till Umeå. Även om fokus ligger på badandet ordnar föreningen också vandringar och andra resor.

Det finns heller inga speciella regler på naturiststränder, enligt Christer Nilsson. Det är i princip bara att komma dit och visa respekt för de andra människorna på stranden.

– Man ska bete sig som man beter sig på andra stränder. Jag vet inte om det finns några speciella etikettsregler, det tror jag inte.

Men varför bada naken när du kan bada med badkläder? För Christer Nilsson är svaret enkelt.

– Det är mycket skönare, sundare och enklare. Du slipper blöta badkläder och att hålla på och byta om bakom en badrock, säger han.

► Landet där du inte får vara naken i ditt eget hem – och andra otippade nakenlagar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa