Att vara naken. En oblyg självklarhet för vissa, ångest för andra. Naturister går på stranden nakna utan att blinka. Men hur funkar det egentligen? Vi åkte till ett naturistbad för att försöka ta reda på var grejen är med den offentliga nakenheten.

Genom skogsstigen i Ågesta i södra Stockholm breder en stor grön äng ut sig och nakna människor ligger och solar lite överallt som om det vore ingenting i världen.

Malin Arlinder Ekberg ordförande i naturistföreningen EOS och hennes man Robert Ekberg berättade på vägen hit att de flesta naturister är pratglada, vilket snabbt blir tydligt. Så fort vi kommer ner spatserar tre personer upp och hälsar glatt och vill dela med sig om sin syn på naturismen.

– Vi är här så mycket vi kan, säger en glad man vid namn Tore utan att jag egentligen ställt en fråga.

– Det är så härligt. Egentligt, vad skulle vara konstigt med att vara naken, det är snarare egentligen konstigt att ha kläder på sig!

►LÄS MER: Debatt: Därför måste vi våga vara nakna med våra barn

Som någon som aldrig varit i närheten av så här mycket nakenhet känns det konstigt att titta runt, men vid en kort överblick verkar de flesta vara över 50 och väldigt bekväma, det grillas, snackas och några sover på filtarna. Att medelåldern är lite högre bekräftar Malin Arlinder Ekberg är vanligt i naturistsammanhang, bortsett från barnfamiljer.

– Yngre är ju ofta känsligare och känner press på hur de ser ut, osäkerheten verkar inte släppa förrän efter 30 när man känner att “äh, jag ser ut så här och vad gör det?” säger Malin Arlinder Ekberg.

En man som kommit fram för att prata säger att folk drar paralleller mellan naturism och sex vilket gör honom irriterad.

– Det finns absolut ingenting sexuellt i att vara naturist, förklarar Malin Arlinder Ekberg och berättar att de har koll på vilka som kommer dit av fel anledningar och ibland ber personer som beter sig olämpligt att lämna platsen.

För det som lockar till nudiststränder och de 10-tal nudistcampingar som finns i Sverige är förutom gemenskapen möjligheten att bara vara sig själv och släppa allt annat.

– Här är vi lika - det spelar ingen roll hur mycket man tjänar, vad man jobbar med, har för stil eller vem man är, när vi är nakna är ju alla lika och man kan slappna av från allt ytligt, säger Robert Ekberg.

Innan vi går har en av stammisarna dragit fram bastun närmare vattnet, som hägrar efter grillmiddagen.

►LÄS MER: Debatt: Jag visar brösten när jag vill

Henry Lundholm

Malin Arlinder Ekberg och  Robert Ekberg är gärna på nakenbadet i Ågesta i södra Stockholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset