Över 200 badplatser anses utgöra en hög risk eller mycket hög risk för människors hälsa och miljön.
Över 200 badplatser anses utgöra en hög risk eller mycket hög risk för människors hälsa och miljön.

Minst 200 badplatser kan ha förorenat vatten, visar en granskning som SVT gjort. Trots det mäter många kommuner inte gifter i vattnet.

På flera skyltar vid bad runtom i Sverige samt på kommuners och vattenmyndigheters hemsidor står det ”Utmärkt kvalitet”. Många badsugna känner sig därmed trygga att hoppa i plurret. Men vad få känner till är att omdömet ”Utmärkt kvalitet” endast syftar på halten av tarmbakterier som kan leda till magsjuka – inte mängden miljögifter, rapporterar SVT.

Även på badplatser som ligger nära områden där gifter dumpats, testas endast halten av bakterier. Det är alltså inte möjligt att veta om det finns tungmetaller i vattnet.

– Nej det är bara baserat på mikrobiologiska bakterier, inget annat, säger Annelie Carlander på Folkshälsomyndigheten som tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten driver hemsidan Badplatsen.

LÄS MER: Rutinbrister bakom dåligt badvatten​

Hon vet inte om det finns myndigheter som tar andra prover.

– Det kan finnas databaser men vi har inte samkört med badvatten, säger hon till SVT.

SVT har därför samkört koordinater för Sveriges drygt 2.700 officiella badplatser med länsstyrelsernas register över potentiellt förorenade platser, där man samlar information om gamla föroreningar och miljögifter. Granskningen visar att över 200 badplatser anses utgöra en hög risk eller mycket hög risk för människors hälsa och miljön. Det handlar ofta om områden där det finns höga halter av kända och farliga miljögifter i höga koncentrationer i marker eller bottensediment.

LÄS MER:   Här är badplatserna med dåligt vatten

SVT har i sin granskning funnit att flera av miljögifterna som de hittat uppgifter om är cancerogena, hormonstörande och farliga för människokroppen på lång sikt.

– Normalt faller du inte ned död pladask, om du får det i dig. Men vi vet inte i dag vad hela den här soppan av miljögifter vi får i oss har för effekt på oss om tjugo år. Jag skulle försöka undvika den extra exponeringen från badvatten, säger Britta Hedlund på Naturvårdsverket.

Här hittar du SVT:s interaktiva karta över badplatser i farozonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa