Restaurang Somm

Betyg
4

Det är fantastiskt att konstatera att naturviner fortsätter att vinna mark i Göteborg. I Stockholm har naturviner, viner helt utan tillsatser, varit standard på stjärnrestaurangerna sedan länge och i Malmö har det varit en självklarhet på landets hippaste etablissemang. Göteborg har stretat emot, men nu kan jag konstatera att även den äldre generationens krögare som inför mig personligen deklarerat hur de avskyr naturliga viner nu helt lagt om konceptet och stolt poserar med naturflaskor de kanske inte vet så mycket om, men nu starkt vill förknippas med.

Jag välkomnar deras uppvaknade och förlåter naturligtvis deras tidigare felsteg. Precis som eko-mat var debatterat för tio år sedan, men nu är en naturlig del av gemene mans inköpslista är detta också det oundvikliga faktumet för naturvin. Gott så. Men detta ställer också nya krav på sommelierer där den gamla sommelierutbildningen måste ifrågasättas och förnyas om den ska överleva. Detta är också naturligtvis orsaken till hatet mot naturvin. Den gamla skolans sommelierer är livrädda. Vinkombinationer har vunnit på kemiviner som är stabila och ständigt smakar likadant. Naturviner är levande viner och svårare att hantera för den gamla skolan. Detta är en ny utmaning som ska bli intressant att följa.

Restaurang Somm är inriktad på just detta och har en sund och öppen inställning till vindebatten. Här finns både klassiska svavelstinna viner och naturviner. Jag uppskattar detta val. Somm blir här vinvärldens Schweiz och håller sig neutrala i kriget mellan daterade munskänksmänniskor och naturvinets hipsters. Och jag pratar mycket vin med Somms personal medan jag njuter av vällagad skrei, en rolig strut på blod toppad med laxrom och en härligt juiceig rostbiff. Och jag dricker både klassiker som fräscha naturviner till detta. Jag är som bekant öppet naturvinsälskare, men jag uppmanar ”vanliga” kroggäster som är nyfikna på både och att här jämföra och framför allt diskutera med den kunniga personalen om vart framtidens viner hittas.

Det är här högt i tak, trevligt date-mässigt inrett och lite mysigt undanskymt på en bakgata till Avenyn, med ett oerhört vasst kök som skickar ut saker som övertygar tanken om att Somm är här för att stanna.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset