Under lördagen ska personer från nazistiska Svenska motståndsrörelsen ha agerat "trygghetsvärdar" vid Kungälvs badhus. Till Expressen säger kommunen att det som hänt är oacceptabelt.

Under lördagen ska en samling personer ha tagit sig in på badhuset i Kungälv iklädda t-shirtar med texten "trygghetsvärd" på ryggen. Personerna var dock inte trygghetsvärdar i någon egentlig mening, utan medlemmar i den nazistiska organisationen Nordfront.

– De betalade som vilka som helst. Väl där inne tog de på sig gröna tröjor. Efter en stund gick en av min personal och frågade vilka de var. De berättade, men hon kopplade inte riktigt och förstod inte vad det handlade om. Jag tycker att min personal har agerat fullständigt rätt, säger Krisztian Borbély, enhetschef på badhuset, till Expressen.
 
► LÄS MER: Nazister genomförde aktion på skola

På sin webbsida beskriver Svenska motståndsrörelsen hur både personalen och småbarnsfamiljerna vid badhuset var "positivt inställda" till nazisternas närvaro. Enligt organisationen genomförde de aktionen för att "försvara sitt folk" när den "förrädiska regimen visat sitt rätta jag".

Enligt Expressen ska personerna inte ha blivit avvisade och personalen vid badhuset ska heller inte ha agerat. Kommunen har under måndagsmoronen haft ett särskilt möte tillsammans med badhuset med anledningen av händelsen.

– Det är helt oacceptabelt att man har ett slags förklädda medborgargarden på kommunala bad. Det är jätte-, jätteallvarligt att vi har våldsbejakande extremism som försöker få större fotfäste i vår kommun, säger Miguel Odhner (S), Kommunstyrelsens ordförande, till Expressen.

Svenska motståndsrörelsen bedöms av Säkerhetspolisen som den nazistgrupp som är det största hotet mot Sveriges säkerhet. Enligt Säpo är organisationen en vars målsättning är "att genom revolution etablera ett nationellt och totalitärt styre."

► LÄS MER: Nazister "kamptränade" i skolans idrottshall

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott