Enligt polisen representerade gärningsmännen en nynazistisk gruppering och var utrustade med flygblad och en fana.
Enligt polisen representerade gärningsmännen en nynazistisk gruppering och var utrustade med flygblad och en fana.

När mannen opponerade sig mot nazisterna gick de till attack och misshandlade mannen utanför gallerian i Åkersberga. Nazisterna sparkade och hoppade på mannen när han låg på marken. ”Det var fruktansvärt att se, jag har svårt att få ut bilderna ur huvudet”, säger ett vittne till Metro.

Det var vid tretiden i går, lördag, som en man i 60-årsåldern misshandlades utanför en galleria i Åkersberga norr om Stockholm.

Mannen och hans fru gick förbi en grupp svartklädda, unga män med fanor som stod och delade ut flygblad utanför centrumet. När mannen sade ifrån mot budskapet i flygbladen ska männen ha hoppat på honom och börjat misshandla honom.

– Han får motta slag och sparkar och någon ska också ha hoppat på honom, säger Mikael Pelagalli, stationsbefäl vid Roslagspolisen.

Enligt polisen var männen medlemmar i en nynazistisk gruppering, och flera människor blev vittne till den brutala misshandeln. 

Metro har varit i kontakt med ett av dem, som säger att nazisterna attackerade mannen strax efter att han hade pratat med en kvinna som satt och tiggde utanför centrumet.

– Plötsligt omringade de honom och började slå och sparka på honom. Han föll till marken men de fortsatte att sparka. Det var fruktansvärt att se hur människor kan vara så aggressiva och omänskliga, och jag har svårt att få bilderna av det ur huvudet, säger vittnet till Metro. 

Tillsammans med den misshandlade mannens fru och två väktare lyckades vittnet larma polisen. I väntan på polisen tog vittnet sedan hand om den misshandlade mannen och uppmanade honom att ta sig till sjukhus.

– Han sa att han var okej, men jag tror att han var i chock. Ha hade skador över hela ansiktet och hade en jättebula på vänstra sidan av huvudet.

Polisen vet inte omfattningen av mannens skador, men säger att det inte ska röra sig om några allvarliga skador.

När polispatrullen kom till platsen hade gärningsmännen försvunnit därifrån och än så länge har ingen gripits för misshandeln. Men enligt polisen ser utredningsläget mycket bra ut.

– Vi har hört flera vittnen på plats och vi har även filmer som folk har filmat med sina mobilkameror. Det ska nog inte vara några problem att lösa det här, säger Mikael Pelagalli.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset