Männen representerade nazistiska Svenska motståndsrörelsen.
Männen representerade nazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Fyra nazister misstänks nu för den brutala misshandeln av en man utanför en galleria i Åkersberga i början av mars. Männen, som är aktiva i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, riskerar nu att dömas till fängelse.

Det var i början av mars som en 55-årig man misshandlades av några män utanför en galleria i Åkersberga norr om Stockholm. 

Gärningsmännen var representanter från den nazistiska grupperingen Svenska motståndsrörelsen och stod och delade ut flygblad utanför gallerian när de plötsligt gav sig på den 55-årige mannen.

LÄS MER: Nazister misshandlade äldre man – gick till attack utanför galleria

Enligt polisen gick de svartklädda nazisterna till attack efter att mannen hade opponerat sig mot budskapet i flygbladen – de ska ha slagit, sparkat och hoppat på mannen.  

– Plötsligt omringade de honom och började slå och sparka på honom. Han föll till marken men de fortsatte att sparka. Det var fruktansvärt att se hur människor kan vara så aggressiva och omänskliga, och jag har svårt att få bilderna av det ur huvudet, berättade ett vittne för Metro. 

55-åringen ska ha klarat sig förhållandevis bra undan misshandeln, men fick uppsöka sjukhus för vård. 

Nu misstänkas fyra män för den brutala attacken, som rubriceras som grov misshandel. Männen är mellan 21 och 32 år gamla, bosatta i Stockholms län, och en av dem misstänks utöver grov misshandel dessutom för olaga hot.

LÄS MER: Nazister som misshandlade äldre man identifierade – men inte av polisen

Åklagaren vill inte uttala sig om läget utredningen, men säger att hon hoppas att kunna lägga fram ett åtal innan sommaren. Om männen fälls riskerar de då att dömas till fängelse. 

– Minimistraffet för grov misshandel är fängelse i ett år. Men om det sedan blir fängelse eller inte beror på om en person är tidigare dömd eller anses ha ett vårdbehov. Då kan det finans en annan påföljd som är mer lämplig, som villkorlig dom med samhällstjänst eller skyddstillsyn, säger kammaråklagare Jenny Karlsson till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset