Ingeborg Syllm-Rapoport var tvungen att vänta 77 år innan hon kunde disputera.
Ingeborg Syllm-Rapoport var tvungen att vänta 77 år innan hon kunde disputera.

Den 102-åriga kvinnan har äntligen fått din doktorsexamen från universitetet.

Fem år efter att Adolf Hitler tagit makten lämnade Ingeborg Syllm-Rapoport in sin avhandling om difteri till universitetet i Hamburg 1938. När hon skrev avhandlingen studerade hon medicin för att bli barnläkare, men när hon hade en tenta kvar hindrade myndigheterna Ingeborg Syllm-Rapoport från att göra det muntliga provet på grund av ”rasskäl”, skriver The Sydney Morning Herald.

Syllm-Rapoports mamma var judinna och under Adolf Hitlers styre slängdes många ”icke-ariska” studenter och professorer ut från universitetet i Tyskland.

Nu har 102-åringen gått i pension, men förra månaden blev hon äntligen beviljad att genomföra det sista muntliga provet som fattades för att få sin doktorstitel. Burkhard Goeke, ordförande i Hamburgs universitets styrelse, var glad att äntligen få återställa ”en bit av rättvisa”.

►LÄS MER: Getrude, 116, hann bara vara äldst i världen i fem dagar

– Vi kan inte göra det orättvisa som inträffade ogjort, men våra insikter det förflutna formar våra perspektiv för framtiden, säger han och tillägger:

– Vi blev imponerade av hennes intellektuella vakenhet och mållös över hennes expertkunskap.

Ingeborg Syllm-Rapoport klarade tentan och är övertygad om att hon är den äldsta personen i världen som fått en doktorsexamen.

– För mig personligen är det inte viktigt längre, men det har en symbolisk mening, har Ingeborg Syllm-Rapoport tidigare sagt till Der Tagesspiegel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik Utrikes