Säpo hade kunnat stoppa bombdådet. 
Bilden är en arkivbild.
Säpo hade kunnat stoppa bombdådet. Bilden är en arkivbild.

I början av 2017 placerades en bomb ut på ett flyktingboende i Göteborg. Detta trots att Säpo övervakade nazisterna.

En av personerna inblandade var sedan innan känd av Säpo och misstänkt för ett tidigare bombdåd, rapporterar SR.

– Vi såg elektronik där, bland annat en svart tub som såg ut som ett batteri av något slag. Den började faktiskt ticka också, som en äggklocka. Då slog det oss att det kunde vara en bomb, säger Tommy Lassinati, platschefen på Lilleby camping, till SR.

LÄS MER: Säpo varnar för hot av olika slag inför valet

Den 25 januari 2017 tittar Tommy Lassinati i en ICA-kasse som står bakom en villavagn på campingen. I kassen fanns en tidsinställd bomb. Som tur var hade den ena sladden lossnat från äggklockan och kunde inte smälla.

LÄS MER: Bakslag i Göteborg kan göra NMR mer militanta

Tre nazister åtalades och fälldes senare för bombattentatet. Men enligt Ekot så visade förundersökningen att Säkerhetspolisen kunnat stoppa bombdådet tidigare. Säpo ska ha följt efter nazistledaren och sett han och en vän köpa ingredienser till en bomb. De följde också efter gärningsmännen när de besökte flyktingboendet. Men det varken larmade boendet, sökte igenom området eller grep männen, rapporterar Ekot.

LÄS MER: Bakgrund: Det här vill nazisterna

Varför man inte grep personerna på plats beror på att Säpo då inte misstänkte ett bombdåd.

– Vid det tillfället misstänker vi inte i första hand att en bomb placerats ut. Utan finns andra hypoteser till varför han rör sig i det området. Och hade vi sett några tecken på att det var frågan om en planerad bombserie så hade vi naturligtvis gjort något åt det. Det förutsätter jag, att vi avbrutit, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Säpo NMR nazister