Tumult uppstod och en äldre man missshandlades i samband med att medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen dök upp med fanor och delade ut flygblad för sin propagandasida "Nordfront.se" i en galleria i Åkersberga, norr om Stockholm, under lördagen.
Tumult uppstod och en äldre man missshandlades i samband med att medlemmar ur Svenska motståndsrörelsen dök upp med fanor och delade ut flygblad för sin propagandasida "Nordfront.se" i en galleria i Åkersberga, norr om Stockholm, under lördagen.

Svenska motståndsrörelsen, SMR, tar på sig misshandeln mot en äldre man utanför en galleria i Åkersberga i lördags. Trots att SMR publicerat bilder från aktionen på sin sajt har polisen ännu inte identifierat de inblandade – något tidningen Arbetaren säger sig ha gjort kort efter attacken.

Som Metro tidigare berättat gick nazister under tretiden i lördags till attack mot en 55-årig man utanför en galleria i Åkersberga, norr om Stockholm. Det hela ska ha skett i samband med att nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR, delade ut flygblad utanför en galleria i området, skriver Expressen.

SMR tar nu på sig misshandeln. I samband med attacken ska de även ha publicerat bilder från aktionen på sin sajt Nordfront.se, som tidningen Arbetaren använt sig av för att identifiera de inblandade.

Trots det har polisen har ännu inte lyckats få fram deras identiteter.

Nazister misshandlade äldre man – gick till attack utanför galleria

När Arbetaren påtalar att de redan identifierat SMR-aktivisterna blir han en aning ställd:

– Jaha, oj. Ja men då borde väl vi klara av det också tycker man. Kan vi inte ta hjälp av er då? Nej, det är väl inte så det funkar, säger Christer Sandström, informationsanvarig på polisen i Roslagen, som även uppger att  de inte har kunnat komma åt sidan tidigare.

Stephan Ray, pressekreterare vid polismyndigheten, säger att det inte beror på att polisen medvetet spärrar sajter som dessa.

– Vi har inte lagt ut några hinder för att besöka sidan. Det skulle möjligen kunna vara en bugg, ett annat alternativ är att den som äger sajten har möjlighet att blockera vissa IP-nummer, men det är en ren spekulation från min sida, säger Stephan Ray, pressekreterare vid polismyndigheten.

Polisen meddelade redan på lördagen att männen var medlemmar i en nynazistisk gruppering, och att flera människor blev vittne till den brutala misshandeln.

Mikael Pelagalli, stationsbefäl vid Roslagspolisen, sade då till Metro att gärningsmännen försvunnit när polispatrullen kom till platsen. Han uppgav dock att tredningsläget såg mycket bra ut.

– Vi har hört flera vittnen på plats och vi har även filmer som folk har filmat med sina mobilkameror. Det ska nog inte vara några problem att lösa det här, sade Mikael Pelagall då.

Uppdaterad 15.07: I en tidigare version av den här artikeln uppgav ett citat att polisen medvetet blockerar sajter som Nordfront.se. Detta dementerar Stephan Ray, pressekreterare vid polismyndigheten, som säger att polisdatorerna har en spärr mot vissa sajter som innehåller skadlig kod och att det kan vara en förkalring till varflr man inte kommit åt sidan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset