Sommarens fotbollsfest är bara åtta veckor bort. Från och med i dag kommer Metro varje vecka att gå igenom lagen som gör upp under VM i Ryssland, grupp för grupp. Vi börjar med grupp A.

Ryssland 

Igor Akinfeev vaktar det ryska målet.

Förbundskapten: Stanislav Cherchesov.

Världsranking: 66.

Väg till VM: Värdnation.

Stjärnor: Alan Dzagoev, Igor Akinfeev.

Kommentar: Kommer ni ihåg EM 2008? Ryssland charmade hela Europa med sin offensiv där Andrej Arsjavin var den stora stjärnan. Laget tog sig hela vägen till semifinal. Sedan dess har ryssarna missat ett VM (2010) och därefter slagits ut i gruppspelet i tre raka mästerskap. Spelarna är inte bättre nu än vad de var för två eller fyra år sedan, men om den ryska publiken ställer upp kan värdnationen göra ett trendbrott och ta sig förbi gruppspelet.

Egypten

Mohamed Salah är Egyptens självklara härförare.

Förbundskapten: Héctor Cúper.

Världsranking: 46.

Väg till VM: Etta i det afrikanska VM-kvalets grupp E.

Stjärnor: Mohamed Salah, Mohamed Elneny.

Kommentar: En okänd backlinje, ett kompetent mittfält – och en världsstjärna i anfallet. När vi summerar fotbolls-VM 2018 är det mycket möjligt att det är Mohamed Salahs insatser som har definierat Egyptens resultat. Liverpools vindsnabba högerytter har tagit Europa med storm under säsongen och har tagit klubben till semifinal i Champions League. Kan bli en stenhård kamp mellan Egypten och Ryssland om andraplatsen, förutsatt att Uruguay gör vad de ska.

Uruguay

Uruguays Luis Suarez bilder en fruktad anfallsduo med Edinson Cavani.

Förbundskapten: Óscar Tabárez.

Världsranking: 17.

Väg till VM: Tvåa i det sydamerikanska VM-kvalet.

Stjärnor: Luis Suarez, Edinson Cavani.

Kommentar: Har, utan tvekan, den starkaste spelarbredden i grupp A. Anfallsstjärnor som Barcelonas Luis Suarez och PSG:s Edinson Cavani kompletteras med en stenhård backlinje ledd av Diego Godín och José Giménez. Uruguay, som blev fyra i VM 2010 och rykte i åttondelsfinalen mot Colombia för fyra år sedan, får ses som favorit att vinna gruppen. Laget imponerade i kvalspelet och hade bara suveränen Brasilien framför sig när kvalet var färdigspelat.

Saudiarabien

Saudiarabien och Mohammad Al Sahlawi får ses som en outsider.

Förbundskapten: Juan Antonio Pizzi.

Världsranking: 70.

Väg till VM: Tvåa i det asiatiska VM-kvalets grupp B.

Stjärnor: Nawaf Al Abed, Mohammad Al Sahlawi.

Kommentar: Nationen är tillbaka i VM-sammanhang efter att ha missat två raka mästerskap. Senast det begav sig för Saudiarabien, i Tyskland 2006, blev man sist i sin grupp. I kvalgruppen till sommarens slutspel lyckades laget knipa andra- och direktplatsen till Ryssland med minsta möjliga marginal. Saudiarabien och Syrien tog lika många poäng, men bättre målskillnad tog de förstnämnda vidare. Allt måste gå rätt om det ska bli avancemang för saudierna.

Fakta: Så spelas grupp A

Spelschema (tv-kanal inom parentes): 

Torsdag 14 juni: Ryssland-Saudiarabien (SVT).

Fredag 15 juni: Egypten-Uruguay (TV4).

Tisdag 19 juni: Ryssland-Egypten (SVT).

Onsdag 20 juni: Uruguay-Saudiarabien (TV4).

Måndag 25 juni: Saudiarabien-Egypten (TV4), Uruguay-Ryssland (TV4).

Spelplatser:

Moskva, Jekaterinburg, Sankt Petersburg, Rostov-na-Donu, Samara, Volgograd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset