I en insändare från NWT som nu sprids på nätet påstås det att Åsa Romson sagt att Miljöpartiet tillfälligt måste anpassa sig efter verkligheten. Men Åsa Romson har aldrig sagt så som det påstås i insändaren.

"Åsa Romsons (MP) egna ord: ”Vi tvingas TILLFÄLLIGT anpassa oss efter VERKLIGHETEN”! Det säger väl egentligen allt om det partiet...". Så lyder en insändare som publicerades i NWT under torsdagen och sedan dess spridits sig mycket på sociala medier, bland annat via bilder på Facebooksidor som är kritiska till regeringen.

Problemet med insändaren och bilder som refererar till citatet i fråga är att Åsa Romson aldrig sagt så, någonting som bloggaren Mattias Handley också visat på.

► LÄS MER: Nej, Gina Dirawi har inte skrivit "heja terrorismen" på sin blogg

En enkel Googlesökning visar inga exempel på att Åsa Romson skulle ha sagt som insändaren påstår, och alla exempel på att hon skulle ha sagt så hänvisar till insändaren.

Det felaktiga citatet har förmodligen satts ihop utav flera liknande citat som yttrades under den presskonferens den 24 november där regeringen aviserade hårda åtgärder för att minska asylmottagandet.

– Vi måste förhålla oss till verkligheten. När myndigheter och kommuner säger att det här inte är hållbart längre så måste vi agera och det gör vi nu, sa Stefan Löfven då.

– Jag hoppas och tror att det finns en acceptans för att vi i regeringen genomför de här åtgärderna, men vi måste se på hur verkligheten ser ut, sa även Åsa Romson under presskonferensen.

– Verkligheten styr vi inte, det är väl vad vi har lärt oss under den här hösten, sa Romson även till DN i samband med presskonferensen.

"Den svenska lagstiftningen ska tillfälligt anpassas till minikrav enligt internationella konventioner och EU-rätten.", skriver regeringen även på sin webbsida.

Viralgranskaren kan inte någonstans hitta några exempel på att citatet som tillskrivs Åsa Romson skulle ha sagts, och klassar därför påståendet som falskt. Istället verkar citatet vara sammansatt av olika citat som ägde rum i samband med presskonferensen den 24 november.

Viralgranskaren har sökt NWT.

► LÄS MER: Nej, bilden visar inte en saudisk prins som gift sig med en 6-åring

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset