Enligt Valmyndigheten har det kommit omkring 500 utlandsröster från ambassaden och konsulat i Turkiet.
Enligt Valmyndigheten har det kommit omkring 500 utlandsröster från ambassaden och konsulat i Turkiet.

I en video som fått stor spridning på sociala medier påstås att 50 000 personer med turkiskt och svenskt medborgarskap boendes i Turkiet ska ha röstat på S i valet. Det stämmer inte.

”I Turkiet röstade cirka 50.000 turkar på Löfven (S) i valet 2018. Detta gör de för att kunna behålla alla bidrag de får från Sverige – fast de är bosatta i Turkiet,” står det bland annat i texten till den spridda videon från Facebooksidan Den nakna sanningen. Klippet har i nuläget delats över 2 200 gånger och visats drygt 75 000 gånger.

Men påståendet om utlandsrösterna stämmer inte.

Till årets val var 148 895 utlandssvenskar röstberättigade. Vanligtvis utnyttjar cirka 50 000 rätten att rösta i riksdagsvalet men i år ser det ut att bli betydligt fler. Totalen verkar landa runt 80 000, enligt Valmyndigheten.

LÄS MER: 3 falska påståenden om valrörelsen 2018

I valet 2014 bodde flest utlandssvenskar i Norge. Då var de totalt 24 899 röster. Turkiet placerar sig däremot inte ens på topptiolistan över länder med röstberättigade utlandssvenskar. I Australien, som ligger på plats tio, fanns det 4 191 röstberättigade utlandssvenskar 2014.

Enligt Valmyndigheten har det hittills kommit omkring 500 utlandsröster från ambassaden och konsulat i Turkiet.

– Sen kan det vara många fler gula kuvert. De skickar man med vanlig post hem till Sverige och de hamnar i samma hög som alla andra utlandsröster så man kan inte se vilket land de kommer från, säger Hans-Ivar Svärd, valhandläggare på Valmyndigheten.

LÄS MER: Tre falska påståenden om valfusk – som du inte ska sprida vidare

Det är heller inte möjligt för Valmyndigheten att se vilket parti en specifik grupp utlandssvenskar röstat på.

– Det kan man inte se. Rösterna ifrån utlandet läggs ned i urnan och blandas med de andra, säger Hans-Ivar Svärd.

Däremot finns det en undersökningen från SOM-institutet som publicerades efter förra valet om hur utlandsrösterna fördelades. Den visar att Moderaterna fick 36 procent av utlandsrösterna 2014, samtidigt som Socialdemokraterna fick 15 procent.

Siffran på 50 000 personer med både svenskt och turkiskt medborgarskap, som används i inlägget, återfinns bland annat i ett reportage från en turkisk tv-kanal. I klippet intervjuas bland annat två svenska politiker.

Siffran finns även med i en Expressen artikel som publicerade i början av augusti. ”Runt 50 000 svenskar har sina rötter i turkiska Kulu, där kandidater försöker vinna deras röster”, står det i artikeln som handlar om att svenska partier kampanjar i den turkiska staden Kulu.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om val2018