Inlägget ger sken av att alla män i Schweiz måste ha ett automatvapen hemma. Det stämmer inte.
Inlägget ger sken av att alla män i Schweiz måste ha ett automatvapen hemma. Det stämmer inte.

Bilden som visar en jämförelse mellan Honduras och Schweiz stämmer inte. Alla i Schweiz måste inte äga ett vapen och vapen är inte helt förbjudet i Honduras.

I bakvattnet av den fasansfulla terrorattacken i Orlando där 49 personer miste livet har debatten om striktare vapenlagstiftning återigen varit på tapeten.

I samband med den debatten debatten har en bild som jämför länderna Honduras och Schweiz spridits flitigt både på Facebook och Twitter. En av sidorna som spridit bilden är svensk, och har vid pressläggning fått drygt 350 delningar.

Men jämförelsen mellan Honduras och Schweiz är felaktig på flera sätt, vilket den amerikanska faktagranskarsidan Snopes har uppmärksammat. 

►LÄS MER: Nej, det här är inte en 800 år gammal mobiltelefon.

Bilden säger att Honduras är ett land där det är förbjudet för invånare att äga vapen men att landet trots det har högst antal mord per capita i hela världen. Bilden säger också att Schweiz kräver att medborgarna måste äga ett vapen och att landet ändå har färst antal mord per capita i hela världen. 

Men informationen på bilden är stämmer inte. Faktum är att det mesta på bilden är fel.

Mest graverande: alla schweiziska män måste inte ha ett automatvapen hemma. Så är det inte.

I Schweiz har invånarna obligatorisk militärtjänst för alla män. Männen som sedan deltagit i militärtjänsten får med sig ett vapen hem som sedan lämnas tillbaka när man inte längre har krav på sig att kriga för landet (vilket brukar vara ungefär vid 34 års ålder). Det finns alltså inga krav på att alla som bor där måste ha ett vapen hemma.

►LÄS MER: Nej, det här är inte Steve Jobs sista ord.

Schweiz har inte heller lägst antal mord per capita i världen. Monaco, Island, Japan och Singapore är några av länderna med färre mord per capita. 

Andra problem med bilden finns i faktan om Honduras. Landet har visserligen flest antal mord per capita i hela världen, men 2014 rankade tidningen Guns & Ammo Honduras som ett av världens tio bästa länder för vapenägare. CBS rapporterar att invånare i Honduras får äga upp till fem vapen per person.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset