Bilderna har delats i gruppen ”Motstånd: Halal” på Facebook.
Bilderna har delats i gruppen ”Motstånd: Halal” på Facebook.

I en grupp på Facebook delas bilder på en förpackning till en av Almondys tårtor som är märkt med en halalcertifiering. Gruppen påstår att Almondy därför stödjer sharialagar ekonomiskt. Viralgranskaren har tagit reda på hur det ligger till.

I facebookgruppen ”Motstånd: Halal” delade man för några dagar sedan bilder på en av det Göteborgsbaserade företaget Almondys tårtor. På bilden kan man se att tårtan är märkt med en halalcertifiering, vilket ska innebära att produkten inte innehåller någonting som inte går att äta enligt islam.

Sofie Funevik, marknadschef på Almondy, säger att halalmärkningen innebär att produkterna inte innehåller gelatin eller alkoholbaserade aromer som kan finnas i vissa bakverk. 

– Vi har märkningen på våra tårtor eftersom vi tycker att det är väldigt viktigt med information till våra konsumenter som följer en viss typ av kosthållning, säger hon. 

Så ser faktan ut om halalslakt i Sverige

I gruppen ”Motstånd: Halal” menar man att Almondy i och med certifieringen väljer att stödja sharialagar ekonomiskt.

”Det betyder att Almondy är bundna till att betala en certifieringsavgift månadsvis, per produkt eller årsvis till ett halalcertifieringsföretag. Dessa företag lyder under sharialagar både i Sverie och utomlands”, står det i inlägget, som i skrivande stund delats nästan 700 gånger på Facebook.

Viralgranskaren har tagit del av certifikatet som Almondy fått utfärdat och kan se att det är gjort av ideella Islamiska informationsföreningen. Åke Sander är professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Problemet är att man sammankopplar islam med att förespråka terrorism och införande av sharia. Islamiska informationsföreningen är inte en förening som förespråkar det. De har ingen sådan agenda utan vill bara ge oss information om islam, både till muslimer och till andra, säger Åke Sander.

Han kallar påståendet som delas på Facebook för ”struntprat”.

– Det finns en väldigt stark och ökande islamofobisk tendens kring att islam är lika med terrorism och elände. ​

Och på Islamiska informationsföreningen förstår man inte kopplingen som görs i inlägget på Facebook.

– Vi har gjort ett arbete här där vi granskat deras innehåll. Jag förstår mig inte riktigt på kopplingen till att de skulle stödja någon islamisering i Sverige, säger Mohammad El-Alti på Islamiska informationsföreningen.

Att de på något sätt skulle förespråka att införa shariastraff i Sverige stämmer inte alls.

– Vår uppgift är endast att förmedla rätt information om islam. Vi håller föredrag och gör studiebesök på skolor och andra myndigheter, det är det som är vårt arbete, säger Mohammad El-Alti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset