Just nu sprids varningsinlägg i sociala medier om en Jayden K. Smith som vill lägga till dig eller dina vänner på Facebook. För två veckor sedan spreds samma meddelande med ett annat namn, Anwar Jitou. Enligt varningen kommer du att hackas om någon av dina kontakter accepterar vänförfrågan. Detta stämmer inte.

I slutet på juni tog varningarna för Anwar Jitou fart bland svenska Facebookanvändare. Så här såg ett meddelande som fick bred spridning ut:

”Vänligen meddela alla kontakter i din Messenger-lista, inte acceptera Anwar Jitous kontakt, det är en hacker som har datorn ansluten till ditt Facebook-konto. Om en av dina kontakter accepterar den kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack”

Även andra versioner av meddelandet förekommer.

Nu sprids samma typ av inlägg med namnet Jayden K. Smith. Hittills har meddelandet mest fått stor spridning på engelska, men under måndagskvällen vittnar flera svenska Facebookanvändare att de fått meddelandet skickat till sig.

LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

Men varningar om att en accepterad vänförfrågan kan leda till att du hackas har förekommit i olika former under många år.

Något som sajten Snopes har skrivit om.

Den vanligaste versionen av kedjebrevet handlar, precis som nu, om att inte acceptera vänförfrågningar på Facebook med risk för att hackas. Enligt Snopes finns det inte någon sådan fara bara för att du eller någon av dina vänner accepterar en vänförfrågan. Tidigare har ”Christopher Davies” och ”Jessica Davies” varit namn som det har varnats för internationellt.

Under juni månad tog kedjebrevet fart på nytt. Nu med en varning för Anwar Jitou, Anwar Jitous eller Anwar Jitu. Enligt Snopes började spridningen bland italienska Facebookanvändare och såg då ut så här:

Sedan spreds det på engelska:

Och sedan på svenska:

LÄS MER: Därför ska du inte göra tester på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset