Apple tar aldrig bort din musik utan tillstånd, men det finns flera instanser där människor på olika sätt råkat radera sitt musikbiliotek.
Apple tar aldrig bort din musik utan tillstånd, men det finns flera instanser där människor på olika sätt råkat radera sitt musikbiliotek.

Ett blogginlägg med nästan 200 000 interaktioner påstår att Apple music kan ta bort musik från din dator utan tillstånd. Så är dock inte fallet, vad som däremot stämmer är att Apple musics gränssnitt är förvirrande på ett sätt som gör att sådana misstag kan hända.

Den 4 maj publicerade produktionsbyrån Vellum ett blogginlägg där en av företagets ägare påstod att Apple stulit hans musik. En vecka senare hade blogginlägget 190 951 interaktioner på Facebook.

"Apple tar ny bort filer från sina användares datorer. När jag registrerade mig för Apple music gick Itunes igenom min stora samling musikfiler, skannade Applesdatabas efter vad den ansåg var samma låt och tog sedan bort originalfilerna från min hårddisk. TOG BORT dem. Tog bort. Om Apple såg en fil den inte kände igen, vilket hände ofta eftersom jag är frilansmusiker och har många låtar jag gjort själv, laddade de ner filen till Apples databas, tog bort den från min hårddisk och strömmade den till mig när jag ville lyssna på den precis som för alla andra filer Apple tagit bort.", skriver artikelförfattaren i inlägget.

► LÄS MER: Nej, det här är inte alls Steve Jobs sista ord
 

Detta innebar flera problem, som att artikelförfattaren inte skulle kunna lyssna på musik när han inte hade tillgång till internet och att han, när han väl försökte få tillbaka sin musik, fick tillbaka musiken i fel format. Enligt artikelförfattaren sökte Apple music efter låtar i Apples musikbibliotek som matchade artikelförfattarens så att samma låt sedan kunde strömmas tillbaka. Men dessa matchar blev ibland fel.

Det stämmer dock inte att Apple utan ditt tillstånd har bort din musik, däremot stämmer det att Apple music ibland har ett krångligt gränssnitt som gjort att ett antal personer, som bloggaren Jim Darlympleråkat ta bort sin musik av misstag.

Så här förklarar Apple själva att systemet fungerar.

"Låtar som vi hittar som är tillgängliga i vår katalog går att komma åt direkt från alla dina andra enheter och du kan spara dem när du vill lyssna offline hur länge som helst. När iTunes-matchning lägger till dessa matchande låtar till ditt iCloud-musikbibliotek ändrar inte iTunes-matchning dina ursprungliga musikfiler som finns i iTunes för Mac eller PC eller på din iOS-enhet som de lades till från. Dessa låtar görs tillgängliga på dina andra datorer eller enheter i högkvalitativ 256 kbit/s DRM-fri AAC och du kan fortsätta att spela dessa låtar offline även när din prenumeration på iTunes-matchning tar slut."

► LÄS MER: Se upp för fejkade tweets – här är fallgroparna
 

Apple tar alltså inte bort filer från din primära dator, det vill säga den du har ditt musikbibliotek på. Enligt Applewebbsidan Imore är dock så fallet när det gäller enheter du strömmar ditt musikbibliotek på, till exempel din mobil. I sådana fall så även vara fallet att "fel" låt, det vill säga en låt Apple tror motsvarar en låt i ditt musikbibliotek men som inte gör det, spelas.

Det som du däremot kan råka göra är att ta bort ditt musikbibliotek manuellt via Itunes. Som journalisten Jason Snell visat på Twitter är funktionen som gör att du kan ta bort en låt ur ditt musikbibliotek förvirrande.

Det finns nämligen två knappar "Remove download" och "Delete song". Den första lägger låten i din dators papperskorg och gör att du kan strömma den. Låten tas dock bort på riktigt när du rensat papperskorgen. Låtarna som du då kan strömma är dock bara låtarna Apple "tror" att det är enligt deras algoritm. Den andra tar bort låten helt.

Det går onekligen att säga att Apple music och Itunes har ett något förvirrande gränssnitt som lätt gör att fel kan uppstå. Den algoritm de använder för att matcha din och Apples musik är dessutom lång från perfekt. Apple ska dock aldrig bort din musik utan tillstånd, men det finns flera instanser där människor på olika sätt råkat radera sitt musikbiliotek. Det är förmodligen är det som har hänt här.

► LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

UPPDATERING:
Apple kommenterar problemen till Imore så här: "I ett extremt litet antal fall har användare rapporterat att musikfiler som sparats på deras dator tagits bort utan deras tillåtelse. Vi tar dessa rapporter på allvar eftersom vi vet hur viktig musik är för våra kunder och våra team jobbar för att ta reda på orsaken. Vi har inte lyckats återskapa det här problemet, men vi släpper en uppdatering till Itunes den här veckan och uppdateringen innehåller ytterligare säkerhetsmekanismer. Om användare upptäcker problem kan de vända sig till Applecare."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset