Varför är det sådant fokus på att sälja sig själv i jobbsammanhang? Är det verkligen okej att fråga om alkoholvanor på en jobbintervju? Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund svarar.

Alamy
Självklart ligger det i arbetsgivarens intresse att anställa fullt friska personer, men hälsotest eller utdrag ur belastningsregistret kan lätt krocka med diskrimineringslagens grunder kring kön, ålder och funktionsnedsättning, skriver Annika Ahnlund, HR-expert.
Får arbetsgivaren fråga om allt?
Under en jobbintervju fick jag frågan: ”Hur är ditt hälsotillstånd?” De ville även veta mina alkoholvanor. Nu undrar jag: Får man verk­ligen fråga sånt? Och vad ska man egentligen svara? Margareta
 
 
Svar: Tyvärr förekommer denna typ av väldigt personliga intervjufrågor kring hälsa – liksom om ­planer på familjebildning, fackligt engagemang och dylikt. 
Självklart ligger det i arbetsgivarens intresse att anställa fullt friska personer, som kan prestera fullt ut och som de inte riskerar att behöva betala sjukpenning och rehabilitering för. Men generellt kan sägas att du inte behöver svara på denna typ av frågor – om de inte är av faktisk relevans för ­jobbet.
Vissa arbetsgivare (till exempel brandförsvar och förskolor) har förstås på grund av arbetets karaktär rätt att kräva hälsotest eller utdrag ur belastningsregistret. För övriga arbetsgivare krockar sådana krav lätt med Diskrimineringslagens grunder kring kön, ålder och funktionsnedsättning.
Det finns visserligen belägg för att det krävs en viss grundkondition för att orka med ens ett skrivbordsjobb. Men personligen tycker jag att du bör ställa dig själv ­frågan om du ens vill jobba för ett företag med denna människosyn.
 
Sälja sig själv eller kompetens?
Jag har på sistone läst flera tips om att söka jobb. Allt verkar handla om att sälja sig själv så mycket som möjligt – inte om lämplighet för arbetet. Hur tänker rekryterarna här egentligen? Per
 
 
Fråga: Jag håller med dig om att det gått lite hysteri i detta. Självklart är det din kompetens för jobbet som ska räknas – vilket också är fallet med en kompetent ­rekryterare vid rodret. Han eller hon ska bland annat se till att du matchar den kravprofil som tagits fram i samråd med ansvarig chef.
Men i den hårda konkurrens om jobben som råder får arbetsgivare ofta hundra­tals ansökningar till en och samma tjänst. Därför räcker det inte längre med en traditionell meritförteckning. För att sticka ut ur mängden vid urvalet gäller det att du lyfter fram dina fördelar jämfört med övriga sökanden.
Därför krävs det numera ett så kallat funktionsbaserat cv. Det vill säga att du berättar om dina styrkor och vad du konkret uträttat under dina tidigare anställningar. Det finns gott om tips och cv-mallar för detta om du söker på nätet. Tänk också på att din ansökan och ditt cv bör anpassas och ha relevans för just den tjänst du söker.
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset