Det stämmer inte att asylsökande och invandrare slipper köa. Asyl- och invandrarhälsan bedriver nämligen ingen sjukvård.
Det stämmer inte att asylsökande och invandrare slipper köa. Asyl- och invandrarhälsan bedriver nämligen ingen sjukvård.

I ett inlägg som publicerats i flera stora grupper på Facebook påstås att invandrare och asylsökande får gå före i vårdkön. Det stämmer inte. "Vi gör en hälsoundersökning men bedriver ingen sjukvård", säger Anders Swenson, verksamhetschef vid asyl- och invandrarhälsan i Örebros län.

Enligt inlägget har Socialdemokraterna och Miljöpartiet ordnat ”omkörningsfiler till invandrare.” Inlägget har publicerats i flera stora grupper på Facebook tillsammans med en bild på en skylt från asyl- och invandrarhälsan i Örebros län.

”Vissa behöver inte köa och då slipper de all brist som de mindre värda får stå ut med! Dags att tacka för sossar och gröna för allas olika värde,” står det bland annat i inlägget.

LÄS MER: Inlägg sprids om ekonomiskt stöd till utvisade – det här vet vi

Stämmer inte

Men det stämmer inte att asylsökande och invandrare slipper stå i kö till vården. Asyl- och invandrarhälsan bedriver nämligen ingen sjukvård.

– Vi gör en hälsoundersökning men bedriver ingen sjukvård, säger Anders Swenson, verksamhetschef vid asyl- och invandrarhälsan i Örebros län.

Enligt lag är landstingen skyldiga att erbjuda en hälsoundersökning så snart som möjligt efter att en person etablerat boende inom landstinget. Asylsökande, kvotflyktingar och vissa anknytningsinvandrade personer ska erbjudas en undersökning av landstingen. Att göra undersökningen är frivilligt.

– Det är delvis för att man inte ska importera smitta men också för att man ska se till att de som kommer hit har en grundvaccination och inte kommer med en ohälsa som behöver akutvård. Det är det enda vi gör. Sen får man söka vård i samma ordning som alla andra om man blir förkyld eller har gjort sig illa, det är ingeting vi tar emot, säger Anders Swenson.

Om det skulle upptäckas något hälsoproblem som är mer akut remitteras personen till den vanliga vården och får stå i kö som alla andra, enligt Anders Swenson.

Beslut togs 2008

Enligt Socialstyrelsen erbjuds hälsoundersökningen för att uppmärksamma eventuell ohälsa och behov av smittskyddsåtgärder, samt för att informera om hur personer söker hälso- och sjukvård och tandvård.

– Det som landstingen behöver erbjuda asylsökande är en hälsoundersökning. Det är inte att de har särskild prioritet till all vård, säger Elisabeth Åhsberg, forskare på Socialstyrelsen.

Lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande har funnits sedan 2008, då styrdes Sverige av en alliansregering.

LÄS MER: Falskt Hans Rosling-citat om flyktingkostnader sprids – igen

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset