Bilderna i inlägget är åtta år gamla.
Bilderna i inlägget är åtta år gamla.

Bilderna på barnen som har på sig slöja och som ber i en svensk skola har delats tusentals gånger de senaste dagarna. Men bilderna är åtta år gamla och texten som de sprids tillsammans med stämmer inte.

”I allt fler skolor tvingas nu svenska småbarn som inte fattar något om religioner att knäböja och be till Allah. Löfvens mål är glasklart, Sverige skall bli muslimskt och den dumma jäveln tror att han själv ska få styra.”

Så står det i ett Facebook-inlägg som har delats tusentals gånger de senaste dagarna. Inlägget har publicerats både av debattören Jan Sjunnesson och av Facebook-sidan Den Galna Sanningen.

Under texten finns ett antal bilder som visar barn som är klädda i slöja och som ber på en matta. Bilderna är tagna i samband med en artikel som publicerades i Kristianstadsbladet den 22 maj 2010. I artikeln står det att två lärare tagit fram idén med att låta elverna prova på varandras kulturer. Tidigare har andra elever berättat om julafton och enligt lärarna var tanken att integrera eleverna med varandra.

Att det skulle handla om att barnen tvingades be till Allah stämmer alltså inte.

LÄS MER: 4chan-användare bakom falsk namninsamling för att ändra Sveriges flagga

Påståendet om att statsminister Stefan Löfvens (S) mål skulle vara att Sverige ska bli muslimskt stämmer inte heller. På Socialdemokraternas hemsida skriver partiet att de vill värna religionsfriheten och att alla människor ska kunna utöva sin tro. Ett av Socialdemokraternas vallöften är dessutom att förbjuda religösa friskolor.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer. Just nu kan vi inte garantera att det är så. Det är ett allvarligt problem, sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) när förslaget presenterades under en pressträff i våras.

Del av kursplanen

Enligt Anna Ambrose, undervisningsråd på Skolverket, finns det ingen sanning i påståendet om att den svenska skolan håller på att bli muslimsk. Tvärtom har kristendomen en viss särställning enligt läroplanen. Stort fokus ska ligga på ”kristendomens roll i skolan och på hemorten förr i tiden”.

Det som nämns om religionskunskap i det centrala innehållet i kursplanen är att elever i årskurs 1-3 ska lära sig om ”några högtider, symboler och berättelser inom kristendom, islam och judendom”. Och så har det sett ut länge, enligt Anna Ambrose.

– Och där är det helt upp till läraren att avgöra vad som bedöms som rimligt utifrån elevernas närområde. Det kan handla om att göra ett besök i en kyrka, en synagoga eller en moské. Alternativt att man bjuder in någon som kan visa ett kors, en bönematta eller en kippa, till exempel. Kravet är, liksom i alla annan undervisning, att skolverksamheten ska bygga på att vara allsidig och objektiv, säger Anna Ambrose.

 Hur ser du på påståendet att elever tvingas tillbedja Allah?

– Det är nästan skrattretande, och jag vågar lova att det inte finns någonting som tyder på att den svenska skolan är på väg att bli muslimsk. Att man visar eleverna hur en bönematta ser ut betyder sannolikt inte att barnen hänger sig till någon religionsdyrkan.

Sprids av högerextrema sajter utomlands

När Viralgranskaren söker på bilden visar det sig att den dykt upp på en mängd olika sajter efter att den publicerades i Kristianstadsbladet. Bland annat används den i ett montage på det populära forumet Reddit tillsammans med ett kritiserat brev från en brittisk lärare. I brevet hotar läraren elevernas föräldrar med föra in en anteckning om rasdiskriminering i elevernas betyg om de inte följde med på en klassresa till universitet i Staffordshire för att lära sig om andra kulturer.

Bilden används också på den franska högerextrema sajten Jeune Nation. Där har bilden publicerats med citatet: ”Frankrike kommer inom 20 år att bli en koloni till sina tidigare kolonier”. Även den amerikanska nynazistiska sajten Daily Stormer har använt bilden på ett missvisade sätt.

LÄS MER: Främlingsfientlig grupp trodde tom buss var kvinnor i burka: ”Folk ser det de vill se”

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset