En bild som påstår sig visa en pojke som blivit misshandlad för att han hade "fel ögonfärg" sprids nu friskt i sociala medier. Men bilden visar en helt annan händelse, och misshandeln ägde rum 2013.

"Sweden: Arab Muslim immigrant beat 12-year old boy for having blue eyes", så lyder rubriken på en artikel på den antimuslimska webbsidan "Jews news". Som referens använder sig sidan av den främlingsfientliga webbsidan Fria tider, som skrev om händelsen redan 2013.

Artikeln har fått över 100 000 delningar på Facebook och åtminstone ett tiotal engelskspråkiga webbsidor har publicerat närmast identiska artiklar. Bilden som ska gestalta händelsen visar ett barn med blåa ögon som skadats.

► LÄS MER: Jo, Saudiarabien tar emot syrier på flykt – men bara vissa

Men bilden kommer egentligen från en BBC-artikel från 2008, som berättar om en fyraårig flicka som tvingades få 20 stygn efter att hon attackerats av sin pappas rottweiler och som tidigare använts för att gestalta orelaterade fall. Jews news skriver visserligen att bilden inte har någonting med händelsen att göra, men i sociala medier tas det för givet att bilden har med misshandeln att göra.

Det stämmer dock att misshandeln som refereras till i artiklarna ägt rum, och att det skedde i Sverige. Viralgranskaren har tagit del av domen i fallet och kan bekräfta att en 15-åring dömdes 2013 för att ha givit en skolkamrat en örfil och sedermera hotat honom.

► LÄS MER: Han fälldes på flykt – och hängdes ut på nätet som terrorist

Enligt den misshandlade 12-åringen ska 15-åringen ha fått i uppgift att samla in uppgifter om elevernas ögonfärg och blivit sur efter att att brottsoffret svarade att han hade blågröna ögon.

Enligt den tilltalade 15-åringen ska han istället ha blivit arg efter att brottsoffret bett honom att gå iväg när han ställde sin fråga. Huruvida örfilen faktiskt är ett resultat av att 15-åringen ogillade blåögda människor framkommer inte tydligt i domen.

► LÄS MER: Nej, Coca cola har inte gjort reklam med nazist-slogan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset