En bild som nu sprids på sociala medier påstår sig visa en 51-årig saudisk man som ska ha gift sig med en sexårig flicka. Men bilden föreställer egentligen två personer som inte har någonting med varandra att göra.

"Den saudiska prinsen Abou Lbarae Kahtani, 51 år gammal, och hans nya brud, 6-åriga Hind Nawaf gifte sig i Saudiarabien förra veckan. Enligt rapporter ska det ha varit en vacker ceremoni. Samtidigt valdes Saudiarabien till ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheter i september". Så lyder texten till en bild som nu sprids på sociala medier, bland annat i pro-kurdiska Facebookgrupper.

Men bilden föreställer inte alls vad den påstår sig göra, någonting som bland annat Bufale visat.

► LÄS MER: Nej, Gina Dirawi har inte skrivit "heja terrorismen" på sin blogg

Den "51-åriga mannen" heter inte alls Abou Lbarae Kahthani utan Adil Kalbani. Kalbani, eller Sheik Adil Kalbani som hans titel är, är imam vid världens största moské, Masjid al-Haram i Mekka, och den första svarta mannen som haft den titeln. New York times skrev 2009 om Kalbani och lyfte fram hans relativt liberala teologisk syn, men också hans kändisskap som den första svarta imamen vid Masjid al-Haram. 

Kalbani har två fruar och tolv barn. Bilden i Facebookinlägget publicerades först av sajten Mz-mz.net 2013 i samband med att Kalbani uttalade sig i en teologisk fråga. 

► LÄS MER: Historia om IS-varning grundlös – och liknar klassisk vandringssägen

Ryktet att Kalbani skulle ha gift sig med en sexårig flicka verkar ha spridits även i mellanöstern, via bland annat forumet Atyr.net. Enligt sidan 7la-n ska även detta röra sig om en fabricering, och enligt den arabiska sidan TNW ska han offentligt ha nekat till sådana uppgifter.

Bilden på flickan verkar ha spridits på iranska webbsidor sedan åtminstone 2013, framför allt i samband med artiklar om olagliga barnäktenskap i landet – och bilden förekommer inte på några sidor på arabiska eller som rör Saudiarabien.

Att barnäktenskap förekommer i Saudiarabien är det dock ingen tvekan om, någonting som dokumenterats av flera organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter. Saudiarabien har ingen formell gräns för byxmyndighet, även om flera lagförslag för att det ska införas har föreslagits.

Att Saudiarabien sedan september sitter som ordförande för FN:s råd för mänskliga rättigheter stämmer dock – så även att valet orsakade kontrovers.

► LÄS MER: Här är historien bakom Putins tuffa "citat" om terrorister

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset