Bildbeskrivningen försvann när bilden delades vidare och blev viral.
Bildbeskrivningen försvann när bilden delades vidare och blev viral.

Bilden på det gråtande barnet har spridits över världen den senaste veckan. Men den visar inte vad som påstås.

Omkring 2 000 barn ska ha separerats från sina föräldrar när familjer illegalt har försökt ta sig över gränsen från Mexiko till USA. Det är ett resultat av den nolltoleranspolicy som Trumpadministrationen beslutade om i början av april.

Familjeseparationerna vid USA:s gräns har upprört människor runt om i världen.

Bland annat har en bild på en gråtande pojke i en bur fått stor spridning och använts som slagträ i debatten.

”Det här är vad som händer när det politiska styret tycker att människor är ’illegala’. Barn i burar”, skrev en amerikansk journalist den 12 juni i ett Twitterinlägg som har fått över 60 000 interaktioner.

LÄS MER: Sanningen bakom påståendena om skolavslutningen – punkt för punkt

Dagen efter publicerades ett inlägg på Facebook med ett liknande budskap. I skrivande stund har det över 70 000 delningar. Inlägget har även fått spridning bland svenska användare.

Men bilden på det gråtande barnet skildrar inte en riktig familjeseparation. Bilden är tagen vid en demonstration mot Trumpadministrationens gränspolitik den 10 juni utanför Dallas city hall, vilket amerikanska Snopes har rapporterat om.

LÄS MER: Nej, barn tvingades inte be till Allah i svensk skola

Andra bilder från demonstrationen visar hur pojken befinner sig utanför den uppställda buren. Enligt organisationen Brown berets of Dallas, som stod bakom demonstrationen, ska den lilla pojken ha följt efter sitt äldre syskon in i buren.

– Han blev då förvirrad över hur han skulle ta sig ut och grät när han såg sin mamma. Han var bara där i 30 sekunder, säger Leroy Pena från organisationen till CNN.

Samma pojke ses utanför buren på andra bilder från demonstrationen. Foto: Brown berets de Cemanahuac

Det var Leroy Pena som först publicerade bilden, som nu har fått spridning, på Facebook. Då stod det tydligt att den var tagen i samband med demonstrationen och han delade den endast med sina vänner. Men bilden delades vidare och någonstans på vägen försvann originalbeskrivningen.

Uppdatering onsdag 20 juni, klockan 12.26:

Det finns dock inspelat material som ger en bild av vad som händer vid den amerikanska gränsen.

I en ljudfil som först publicerades av nyhetsorganisationen Propublica hörs hur barn gråter och skriker efter sina föräldrar. Den uppges vara inspelad på ett av migrationscentren i USA där barn har separerats från sina föräldrar. Ljudinspelningen ska ha läckts av en visselblåsare.

Samtidigt gav myndigheterna själva ut en video på måndagen som ska vara inspelad i en lokal i Texas. Se den nedan:

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset