Viralgranskaren har fått flera frågor om Svegots artikel som har fått spridning.
Viralgranskaren har fått flera frågor om Svegots artikel som har fått spridning.

Bilden påstås visa hur migranter som precis anlänt till Spanien omedelbart slängt gåvor från Röda korset i överfulla sopkärl. Men det stämmer inte.

Räddningsfartyget Aquarius hade tidigare i juni över 600 migranter ombord som räddats på Medelhavet. Varken Malta eller Italien ville låta dem kliva i land, vilket uppmärksammades stort runt om i Europa.

Den 11 juni meddelade dock Spanien att de kunde ta emot migranter från fartyget. På söndagen den 17 juni anlände Aquarius till spanska östkusten.

Några dagar senare började det cirkulera bilder inom den högerpopulistiska nätmiljön i bland annat Spanien och Frankrike som visade högar av kläder från Röda korset som låg i och bredvid sopkärl. Det påstods att ”otacksamma” migranter hade kastat gåvorna.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte ett barn inlåst i en bur vid USA:s gräns

Bilden och påståendet spreds vidare till Sverige och blev till en artikel på den högerextrema sajten Svegot med rubriken: ”’Flyktingar’ slängde kläder skänkta av Röda korset”.

Artikeln publicerades den 26 juni på Svegot.

I artikeln skriver de bland annat:

”Gåvorna från Röda korset var inte uppskattade och slängdes sonika i en container utanför den lokal där migranterna huserade. Vissa av ’nödpaketen’ hade slängts helt oöppnade. Kan det ha varit fel färg?”

Svegots artikel har nu fått spridning i sociala medier och Viralgranskaren har fått flera frågor om sanningshalten i den.

Det visar sig att påståendet inte stämmer.

LÄS MER: Sanningen bakom påståendena om skolavslutningen – punkt för punkt

Röda korset i Valencia har på sin Facebooksida och i en artikel av franska Le Monde dementerat ryktena. Enligt dem fick migranterna kläder när de anlände med fartyget. Men dessa kläder samlades senare in och förvarades i väntan på att förstöras. Anledningen är att förebygga potentiell spridning av smittsamma sjukdomar. Proceduren är ett standardförfarande enligt Röda korset.

De säger också att sopkärlen där kläderna förvarades var övervakade. Röda korset anser att bilderna således sprids med en felaktig kontext.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset