Redan 2016 spreds bildmontaget tillsammans med ett felaktigt påstående.
Redan 2016 spreds bildmontaget tillsammans med ett felaktigt påstående.

Bildmontaget påstås visa att samma flicka blir räddad från tre olika attacker i Syrien. Men det stämmer inte. Bilderna är tagna vid samma tillfälle.

Bildserien visar hur en flicka blir buren av tre olika män. Flickan har samma kläder på sig i alla tre bilder. I ett Facebookinlägg som sprids just nu försöker textförfattaren väcka misstro mot de civila räddningsarbetarna, kända som Vita hjälmarna, och deras räddningsaktioner i Syrien.

”Den här lilla tjejen har klarat sig helt skinnad under minst 3 gas attacker av den elaka duon Assad/Putin. Alltid hjälp av de vita hjälmarna. Lyckligvisst verkar den krigsgasen inte vara så hemskt stark då tjejen har klarat sig och hjälparbetarna inte behöver någon extra skydd”, står det i inlägget som har delats i en stor grupp på Facebook.

LÄS MER: Det här vet vi om den delade bilden på kvinnan utan skor

Det är inte första gången bildmontaget delas. Redan 2016 fick det spridning internationellt i kombination med texten: ”När CNN använder samma flicka i tre olika flyktingkris-bilder när hon blir räddad av tre olika män”.

Men påståendet om att bilderna skulle vara tagna vid olika tillfällen är felaktigt.

Genom att göra en bildsökning på mittenbilden får man fram flera artiklar som visar att den är tagen efter ett bombdåd i östra Aleppo i slutet av augusti 2016. När man sedan kollar i nyhetsbyrån TT:s bildarkiv från det datumet hittar man alla tre bilder som använts i montaget. I bildinformationen står det att de är tagna vid samma tillfälle.

Det finns även en bild som ingår i samma bildserie som visar hur mannen med den vita hjälmen lämnar över flickan till mannen med glasögon.

Enligt Snopes, som granskade bildmontaget i december 2016, fanns det då heller inga belägg för att CNN skulle ha använt bilderna på flickan för att illustrera något annat än bombdådet i Aleppo i slutet av augusti samma år.

LÄS MER: Nej, du kan inte se om ditt konto på Facebook är säkert genom att skriva BFF

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset