Bilderna kommer från en protest i Santiago, Chile, år 2016.
Bilderna kommer från en protest i Santiago, Chile, år 2016.

Ett gammalt Facebook-inlägg har fått stor internationell spridning. Bilderna påstås föreställa muslimska flyktingar i Sverige som krossar en Jesus-staty. Men påståendet stämmer inte. Bilderna kommer egentligen från en protest i Santiago, Chile, år 2016.

Inlägget, som är från den 29 juni år 2016, visar tre bilder av en folkmassa som förstör en Jesus-staty på ett kors. Över bildkollaget står en text på franska, som översatt betyder:

”Har du sett en större otacksamhet än det här? Muslimska flyktingar i Sverige krossar en staty av Jesus Kristus. Trots att detta skandinaviska land är väldigt generöst och ger dem asyl borta ifrån deras bröder, av samma tro, som massakrerar varandra. Trots att Sverige ger dem bidrag, sjukförsäkring, utbildning och alla medel för ett anständigt liv, så vågar de förolämpa svenskarna så här!”

Inlägget har fått stor internationell spridning sedan det lades upp av en privatperson på dennes Facebook-sida för två år sedan. I skrivande stund har det delats drygt 37 000 gånger och spridits på främlingsfientliga bloggar och Twitterkonton.

De senaste dagarna har inlägget fått spridning igen och delats av svenska Facebook-användare.

LÄS MER: Nej, Socialdemokraterna vill inte införa muslimska helgdagar

Men det som inlägget påstår stämmer inte. Bilderna visar inte flyktingar som krossar en Jesus-staty i Sverige, utan kommer från en protest i Santiago, Chile den 9 juni 2016.

Originalbilderna är tagna av nyhetsbyrån Reuters, som skrev en artikel om protesten dagen efter. Händelsen skedde således 19 dagar innan inlägget med det falska påståendet lades upp på Facebook.

Protesten som bilderna kommer ifrån, leddes av studenter i Chile som var missnöjda med den sittande regeringen. Bland annat gällde det löften om sociala och ekonomiska reformer som regeringen inte hade genomfört. I samband med protesten tog några studenter Jesus-statyn från en kyrka och krossade den.

En talesperson för studentrörelsen bad senare om ursäkt för skadegörelsen och sa att akten var opassande, skriver Reuters.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte hur ”flyktingar slängde kläder skänkta av Röda korset”

Personen som lade upp inlägget på Facebook är en tunisisk advokat. Mannens namn förekommer på flera franska forum med anti-islamistiskt innehåll. Viralgranskaren har försökt att komma i kontakt med personen, men har inte fått svar.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset