Just nu sprids nyheten att Bob Dylan ger Nobelpriset nobben. ”Han vill inte erkänna utmärkelsen”, står det att läsa. Men hela artikeln är ett skämt.

”Bob Dylan vägrar ta emot Nobelpriset”. Nyheten från sajten Inzoomat – Sveriges alternativaste nyhetsförmedlare sprids just nu i sociala medier.

Kanske är det inte så konstigt, nyfikenheten kring popstjärnan har varit stor sedan Svenska Akademien förra veckan meddelade att han tilldelas årets Nobelpris i litteratur. Dylan har nämligen fortfarande inte återkommit efter Akademiens upprepade försök att få tag på honom. De Aderton har till och med slutat att söka honom.

►LÄS MER: Dylan gav 40 gånger pengarna: ”Vi trodde inte på honom”

Bob Dylan har inte ens kommenterat utnämningen.

Det har däremot merparten av svenska kulturredaktioner, som både hyllat och kritiserat beslutet att ge priset till en musiker, för första gången någonsin.

Etikettexperten Magdalena Ribbing har uttalat sig om stjärnans eventuella brist på hyfs. Författaren Lena Andersson har fått jämföra Dylan med sin egen, självupptagna, romanfigur Hugo Rask.

Och efter Dylans påtagliga tystnad har många spekulerat och funderat kring huruvida stjärnan över huvud taget kommer att dyka upp för att hämta ut priset.

►LÄS MER: Dylan-män, släpp guran och lär er slicka i stället

Kanske är det förklaringen till att så många nu vill dela nyheten om att ”Bob Dylan vägrar ta emot Nobelpriset” där stjärnan bland annat har följande att säga om priset:

– Jag varken kan eller vill associeras med den typen av avfallshantering.

Men för den som bemödar läsa det finstilta framgår det rätt tidigt att artikelns innehåll är uppdiktat. Under länken ”Om Inzoomat står följande beskrivning av sajten:

”Inzoomat är en satirisk tidskrift vars avsikt är att granska samhällets första, andra och tredje statsmakt, samt ge perspektiv på vår samtid. Organisationen består av personer med olika politiska uppfattningar – som organisation har vi dock inget gemensamt program. Det som förenar oss är en tro på tolerans, jämlikhet och mångfald.”

Metro söker Inzoomat.

►LÄS MER: Akademien når inte Bob Dylan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset