Sedan 2014 har många upprörts över att modellen Myla Dalbesio, som är storlek 10 enligt amerikanska mått mätt, ska ha målats ut som en "plus size"-modell i en Calvin Klein-kampanj. Men det stämmer inte, och bygger på ett missförstånd som sedan förstorats på Twitter.

Skärmdump/Twitter

Under slutet av 2014 lanserade Calvin Klein kampanjen "Perfectly fit", med modellen Myla Dalbesio som  en av frontfigurerna. Kampanjen väckte mycket uppmärksamhet när den lanserades eftersom Dalbesio, som är en amerikansk storlek 10, var något större än de kvinnor som brukar fronta underklädeskampanjer. En amerikansk storlek 10 motsvarar ungefär storlek 40 i svenska mått.

Efter att magasinet Elle twittrat ut en intervju med Myla Dalbesio där hon i tweeten benämndes som "plus size" spreds många upprörda påståenden där människor visade sin avsky över att Dalbesio klassats som "plus size", och Calvin Klein möttes av hård kritik. Fortfarande sprider många twittrare, svenska som internationella, bilder som påstår att Delbasio klassats som plus size av Calvin Klein.

► LÄS MER: Nej, Ikea säljer inte ett hakkorsbord vid namn Hadølf
 

Men Calvin Klein har aldrig benämnt Myla Dalbesio som "plus size", och bilder där Dalbesio benämns som "Calvin Klein's first plus size model" är inte skapade av modeföretaget.

I Elle-artikeln berättar Dalbesio hur hon inte är "den största tjejen på marknaden", men att hon definitivt är större än tidigare modeller som frontat Calvin Klein-kampanjer. Samtidigt berättar hon att hon inte på något sett behandlats annorlunda än de mindre kvinnor som var del av kampanjen.

– Det är inte som att de [Calvin Klein] sa "Kolla, vi har en plus size-modell i vår kampanj". Min medverkan i kampanjen var som alla andras, det fanns ingen distinktion, sa hon då till Elle.

Det som enligt Dalbesio gjorde hennes medverkan till en stor grej var just att hon ligger mellan vad som anses vara en så kallad "sample size"-modell och vad som anses vara en plus size-modell.

– Jag är inte smal nog för att vara med de smala tjejerna och inte stor nog för att vara med de stora tjejerna och jag har inte riktigt hittat min plats.

► LÄS MER: Politiker i Australien sprider falskt påstående om svenskt vindkraftverk

I ett uttalande till New York times bekräftade Calvin Klein att de inte benämnt Dalbesio som plus size.

"Bilderna är tänkta att visa att vår nya kollektion är mer inklusiv och finns tillgänlig i flera storlek för flera olika silhuetter", skriver företaget.

I en intervju med Yahoo Style kommenterade Dalbesio de felaktiga påståendena på Twitter. Hon berättade också hur många modeller i hennes storlek ljuger om sin vikt för att kunna klassificeras som plus size.

– Många tjejer säger saker som att de gärna skulle gå till gymmet, men vill inte riskera att förlora några klienter. Du vänjer dig vid att kalla dig för plus size trots att du inte är det, sa hon då.

Modeller som har amerikansk storlek från 12 och uppåt brukar i regel klassas som plus size. Men Myla Dalbesio är inte en plus size-modell, och Calvin Klein utmålade henne aldrig som det. 

► LÄS MER: Nej, Sollefteå ger inte muslimer gratis krypskytteträning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset