Det stämmer att Jimmy Carter och Barack Obama också införde vissa restriktioner när de var presidenter.
Det stämmer att Jimmy Carter och Barack Obama också införde vissa restriktioner när de var presidenter.

I samband med USA:s president Donald Trumps införande av inreseförbud för människor från sju övervägande muslimska länder har många röster lyfts om att de tidigare presidenterna Jimmy Carter och Barack Obama skulle ha gjort samma sak. Men det finns flera skillnader. Metro reder ut frågan.

Under fredagen skrev USA:s president Donald Trump under en presidentorder som innebär att människor från sju muslimskt dominerade länder, Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen, inte får komma in i USA under en 90-dagarsperiod. Trumps beslut har varit kontroversiellt, och lett till stora demonstrationer och kritiska uttalanden från flera världsledare.

I samband med det kontroversiella beslutet har röster lyfts om att de tidigare presidenterna Jimmy Carter och Barack Obama också genomfört liknande beslut under sina tider som president, någonting Trump också menat. ”Min policy liknar vad president Obama gjorde 2011 när han inte godkände visum för flyktingar från irak under sex månader”, sa han under söndagen.

Det stämmer att Jimmy Carter och Barack Obama också införde vissa restriktioner när de var presidenter. Men det finns flera skillnader mellan det Donald Trump gör nu och vad Obama och Carter gjorde då.

LÄS MER: Domare blockerar Trumps inreseförbud – det här är vad som har hänt

Vad Trump har gjort

  • Förbjudit människor födda i Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen från att komma in i USA i 90 dagar. Detta även om de har arbetstillstånd eller visum. Även människor med dubbelt medborgarskap påverkas.
  •  Stoppat allt flyktingmottagande under en 120-dagarsperiod.
  •  Stoppat flyktingmottagande från Syrien på obestämd tid.
  •  Trump planerar även i framtiden att prioritera kristna flyktingar framför muslimska.

Trump har länge drivit frågan att förbjuda muslimer från att komma in i USA, någonting andra republikaner också velat göra. Trump har upprepat den åsikten i samband med till exempel Orlando-attacken 2016, där en amerikansk man född i New York men med föräldrar från Afghanistan mördade 49 människor.

Det Trump framför allt har fått kritik för är att inga dödliga attacker som skett på amerikansk mark sedan elfte september-attackerna har genomförts av invandrare eller personer från de sju länder Trump väljer att stoppa inresor från. Totalt har två attacker genomförts av invandrare från någon av de sju länderna sedan elfte september-attackerna. Men inga av dessa har lett till några dödsfall, någonting People rapporterat om.

LÄS MER: Så svårt är det att häva Donald Trumps beslut

Vad Barack Obama gjorde

  • Pausade indirekt flyktingmottagandet från Irak i sex månader efter att det visade sig att två al-Qaida-terrorister visade sig ha tagit sig in i USA och bodde i Kentucky.

I maj 2011 visade det sig att två flyktingar födda i Irak som bodde i amerikanska Kentucky hade terrorkopplingar. Det hela ledde till ett högt tonläge i USA:s kongress och Obama-regeringen lovade att införa nya, mer genomgående, bakgrundskollar för irakiska flyktingar samt att granska alla flyktingar som tidigare anlänt i USA från Irak. Dessa nya regler innebar, som Washington post skriver, att flyktingmottagandet i praktiken nästan upphörde under tiden de nya reglerna implementerades.

Siffror från USA:s utrikesdepartement visar att ungefär en tredjedel så många flyktingar från Irak anlände i USA 2011 som 2012 och 2010, men det rörde sig inte om ett formellt stopp.

Till skillnad från Trumps order rörde sig alltså inte Obamas åtgärder om ett faktiskt förbud mot flyktingar eller visum. Dessutom var Obamas åtgärder en direkt respons på en faktisk händelse. Utöver det så innebar inte Obamas åtgärder ett inreseförbud för människor med arbetstillstånd.

LÄS MER: ”Jag har inget bankomatkort” – 6 fakta du inte vet om Donald Trump

Vad Jimmy Carter gjorde

  • Utfärdade sanktioner mot Iran efter att de hållit 52 amerikanska diplomater som gisslan i 444 dagar. Sanktionerna innebar också att iranska medborgares visum invaliderades, samt en paus för nya visum.

Under 1979-1981 hölls 52 amerikanska medborgare gisslan på USA:s ambassad i Tehran i Iran. Gisslantagarna var islamistiska studenter och ville visa sitt stöd för den iranska revolutionen.

I ett försök att få de amerikanska medborgarna fritagna meddelade USA:s dåvarande president Jimmy Carter att sanktioner skulle införas mot Iran, för att pressa landet som försvarade gisslantagandet, någonting Politifact och Snopes tidigare skrivit om.

Till skillnad från Trumps förslag rörde sig alltså Carters beslut om en diplomatisk åtgärd som en reaktion på en eskalerande konflikt. Till skillnad från Trumps beslut och uttalanden rörde det sig inte heller om att begränsade människor av en viss religion från att resa in. Beslutet rörde specifikt iranska medborgare.

LÄS MER: Missade du Trumps tal? Här är allt du behöver veta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset