Anders Eklund har inte släppts fri. Däremot planerar han att ansöka om tidsbestämt straff.
Anders Eklund har inte släppts fri. Däremot planerar han att ansöka om tidsbestämt straff.

I en bild som har publicerats i en stor grupp på Facebook påstås det att den dömde dubbelmördaren Anders Eklund nu är fri. Det stämmer inte.

Förra veckan var det exakt tio år sedan tioåriga Engla Höglund mördades i Stjärnsund utanför Hedemora. Ett mord som uppmärksammades stort i Sverige.

Anders Eklund, då 42 år gammal, dömdes för Englamordet samt ett annat mord åtta år tidigare. Han dömdes även för våldtäkt i båda fallen och försök till våldtäkt mot en annan kvinna. Straffet blev livstids fängelse.

I samband med tioårsdagen publicerades ett inlägg på en stor Facebooksida med ett påstående om att Anders Eklund nu skulle ha släppts fri. Ett inlägg som även Nyheter24 har skrivit om.

”Han mördade och våldtog en tio årig tjej. Nu är han fri…”, står det bland annat i bilden som publicerades på Facebooksidan ”Sverige tillsammans” som har över 20 000 följare.

LÄS MER: Gammal skärmdump om våldtäkt sprids – men det har hänt nya saker i fallet

Det är ett felaktigt påstående. Anders Eklund har inte släppts fri.

Men i samband med tioårsdagen skrev många medier om fallet. Bland annat om den dömda mördarens permissioner. I den delade bilden finns en skärmdump från en nyhetsartikel som publicerades i Aftonbladet den 6 april.

”För precis tio år sedan mördade han och våldtog tioåriga Engla. Nu har livstidsdömde dubbelmördaren Anders Eklund påbörjat sin anpassning till ett liv utanför murarna”, står det.

Men i skärmdumpen har andra delen av Aftonbladets ingress klippts bort. Den som lyder:

”– Vid senaste permissionen spelade han minigolf och köpte trisslotter, säger en källa med insyn”.

LÄS MER: Nej, invandrare får inte 12 500 kronor i bonus för att lära sig svenska

Där framgår det alltså att Anders Eklund inte har släppts fri utan att det handlar om att han har haft permissioner. I artikeln förtydligas det att det handlar om så kallade lufthålspermissioner på fyra timmar.

I förra veckan rapporterades det även om att Eklund planerar att ansöka om att få straffet tidsbestämt, något som advokaten bekräftade för Expressen.

I Sverige avtjänade 144 intagna livstidsstraff i oktober 2017, enligt Kriminalvårdens statistik. Alla utom en är dömda för mord, inklusive medhjälp, försök och anstiftan till mord.

När en livstidsdömd har avtjänat minst tio år av straffet kan personen välja att ansöka om att få straffet tidsbestämt. Om ansökan godkänns av tingsrätten får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år.

För den som får sitt straff tidsbestämt finns det möjlighet till villkorlig frigivning, som i normalfallet sker efter två tredjedelar av strafftiden, enligt Kriminalvården.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset