Nej, Daniel Ek har inte lämnat Spotify.
Nej, Daniel Ek har inte lämnat Spotify.

Sajterna Rage Track och Empire Updates har flera gånger sponsrat inlägg på Facebook med budskapet att Spotify-grundaren Daniel Ek har lämnat företaget. Det stämmer inte. Även statsminister Stefan Löfven har figurerat i bluffannonser från samma sajter.

De amerikanska sajterna Rage Track och Empire Update har just nu tre aktiva sponsrade inlägg var på Facebook med rubriken ”Daniel Ek överger Spotify”. Men det stämmer inte att Spotify-grundaren bestämt sig för att lämna företaget. Daniel Ek är fortfarande styrelseordförande och vd på musikströmnings-företaget.

Artikeln som de båda sajterna publicerat är i själva verket tagen från den amerikanska tv-stationen CNBC. Texten har körts rakt igenom Googles översättningsverktyg och sedan publicerats på sajten, som i övrigt bara innehåller texter på engelska. Varken i de översatta texterna eller i originalet på CNBC står det att Daniel Ek ska eller har övergett Spotify.

LÄS MER: Så skapar Newsner engagemang på Facebook – med påhittade berättelser

Texten handlar i stället om tech-entreprenörens resa från pojkrummet, där han kodade hemsidor till vänner och mindre företag, till livet som en av Sveriges miljardärer. Att Daniel Ek skulle börjat trötta på Spotify finns det heller inga tecken på i texten. Snarare tvärtom.

– Det känns som att vi precis har börjat, säger han i slutet av CNBC-artikeln.

Även många av de andra artiklarna på sajten är kopierade rakt av från olika nyhetssajter utan att det anges. På Empire Updates finns ytterligare en falsk artikel med rubriken: Daniel Ek köper ny uppstart för 250 miljoner euro och säger ”det här är där framtiden ligger”. Den texten är fylld med blålänkar som leder vidare till en sajt där man erbjuds bitcoin från till ett ”förmånligt” pris.

Enligt den svenska nyhetssajten Breakit har ”The Bitcoin Revulotion”, det företag Daniel Ek påstås ha investerat i,  även förekommit i Facebook-annonser i andra länder. Men affischnamnen som används är olika. I Nya Zeeland är det premiärminister Jacinda Ardern som utnyttjats och i Storbritannien är det kocken Jamie Oliver som påstås ha gjort en stor investering i företaget.

Breakit har även varit i kontakt med Regeringskansliet eftersom att även statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson förekommit i de falska annonserna.

– Vi låter nu Regeringskansliets säkerhetsorganisation undersöka den här händelsen, och bedöma om det kan bli några åtgärder, säger Fredrika Lindsjö Hermelin, kommunikationschef på Regeringskansliet, till Breakit.

När Viralgranskaren försöker kontakta Rage Track via numret som anges på hemsidan svarar en person som säger att han inte driver några hemsidor. Han uppger också att han inte har en aning om vad Rage Track är. Både Rage Track och Empire Update är regisserade via domändistributören Internet.bs, ett företag som är baserat på Bahamas.

LÄS MER: Så gör du din egen viralgranskning – med hjälp av ett verkligt exempel

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset